Γαλλική πρόταση για εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Περίγραμμα λύσης στη μεθόριο του Λιβάνου περιγράφει η Le Monde, σε συνεργασία με ΗΠΑ και με τη συμβολή του Κατάρ. Πώς περιπλέκουν τα πράγματα οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Γαλλική πρόταση για εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Στη σταδιακή διαμόρφωση, με πρωτοβουλία του Παρισιού και της Ουάσιγκτον, ενός περιγράμματος διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η πρόταση της Γαλλίας -που υποστηρίζει τον διαχωρισμό του λιβανέζικου ζητήματος από την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας- περιπλέκεται από τη μη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς ως προς τους όρους μιας εκεχειρίας, ενώ στον Λίβανο η Χεζμπολάχ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπογραμμίζεται πάντως η παράδοση του γαλλικού σχεδίου από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ στις αρχές του Λιβάνου, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, το οποίο προηγουμένως είχε γίνει αντικείμενο συζητήσεων με τις ισραηλινές αρχές, ενώ διπλωματική πηγή υποστηρίζει ότι «η Χεζμπολάχ δεν δίνει ούτε απαντήσεις ούτε διαβεβαιώσεις». Ωστόσο η ίδια πηγή εκτιμά ότι «από τη στιγμή που θα υπάρξει εκεχειρία ή αναστολή επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούν να εξεταστούν τα πρώτα βήματα στον Λίβανο».

Η γαλλική πρόταση, όπως σημειώνεται, διαβιβάστηκε και στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, ο οποίος ηγείται της διαμεσολάβησης για την εξεύρεση ενός νέου modus vivendi γύρω από τα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και ο οποίος το 2022 κατάφερε να επισφραγίσει μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

Κατά την εφημερίδα, ΗΠΑ και Γαλλία συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα μια διευθέτηση στα χερσαία σύνορα. Όπως σημειώνεται, ανώτατος παράγοντας της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τα σύνορα και ειδικότερα για την απελευθέρωση των αμφισβητούμενων εδαφών, ενώ ο Λίβανος απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις, οι οποίες έχουν εκτοπίσει 86.000 κατοίκους του νότιου Λιβάνου, οι στοχευμένες δολοφονίες, καθώς και οι εναέριες υπερπτήσεις στην επικράτειά του.

Γαλλική πηγή διευκρινίζει ότι «οι Ισραηλινοί, προκειμένου να βρεθεί μια πραγματική λύση, είναι έτοιμοι να συζητήσουν με βάση μια απόσυρση από μια συνοριακή λωρίδα 8 έως 10 χιλιομέτρων, απόσταση που ισοδυναμεί με το βεληνεκές των αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ», ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος εκτιμά από την πλευρά του: «Τελικά, επιστρέφουμε στο 1701 και αυτή η αποχώρηση της Χεζμπολάχ 8 έως 10 χιλιομέτρων θα μπορούσε να είναι η αρχή της σταδιακής εφαρμογής».

Yπογραμμίζεται ότι η Γαλλία δίνει έμφαση σ' ένα πρόγραμμα υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου ώστε να αναπτυχθούν στη συνοριακή λωρίδα, ενώ προτείνεται, μεταξύ άλλων, να ζητηθεί για άλλη μια φορά η συμβολή του Κατάρ, το οποίο ήδη παρέχει μέρος της χρηματοδότησης των λιβανικών δυνάμεων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ στο Παρίσι, στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v