Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Mπορέλ σε Νετανιάχου: Προς τα πού να εκκενώσουν οι Παλαιστίνιοι, στο... φεγγάρι;

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Τελ Αβίβ, αν θεωρεί «υπέρμετρη» την αντίδραση των Ισραηλινών.

Επίθεση Mπορέλ σε Νετανιάχου: Προς τα πού να εκκενώσουν οι Παλαιστίνιοι, στο... φεγγάρι;

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη Δευτέρα τους συμμάχους του Ισραήλ -κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες- να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στο Τελ Αβίβ, καθώς «πάρα πολλοί άνθρωποι» σκοτώνονται στη Γάζα.

Υποδεικνύοντας το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ ήταν «υπερβολική», ο Μπορέλ είπε: «Λοιπόν, αν πιστεύετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα, για να αποτρέψετε τον θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων».

«Δεν είναι λογικό;» ρώτησε, σε μια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, τον οποίο το Ισραήλ πιέζει να παραιτηθεί για τους φερόμενους δεσμούς του με τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα.

«Πόσες φορές έχετε ακούσει τους πιο εξέχοντες ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο να λένε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται;» ρώτησε ο Μπορέλ.

Τα σχόλια έγιναν την ίδια ημέρα που ένα ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ολλανδία πρέπει να σταματήσει την παράδοση εξαρτημάτων για μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας -μια απόφαση την οποία η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει. 

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ επέκρινε επίσης την εντολή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι περισσότεροι από ένα εκατ. Παλαιστίνιοι που βρήκαν καταφύγιο στην πόλη Ράφα της Γάζας πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή, πριν από μια προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

«Πρόκειται να εκκενώσουν -προς τα πού; Στο φεγγάρι; Προς τα πού θα οδηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι;» ρώτησε ο Μπορέλ.

Η Ράφα είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά στον στόχο του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς. Ωστόσο, διεθνείς φορείς παροτρύνουν το Ισραήλ να αποφύγει μια επιχείρηση στην πόλη, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατ. κατοίκων έχει καταφύγει για να γλιτώσει από τις μάχες σε άλλες περιοχές και έχει συσσωρευτεί σε εκτεταμένους καταυλισμούς και καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών κοντά στα σύνορα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v