Μπάιντεν καλεί Νετανιάχου να μην εισβάλει στη Ράφα

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην έναρξη επιχειρήσεων, αν δεν υπάρχει «αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο» για τους άμαχους. Ο Νετανιάχου λέει όχι σε αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους.

Μπάιντεν καλεί Νετανιάχου να μην εισβάλει στη Ράφα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε απευθυνόμενος χθες Πέμπτη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι αντιτίθεται στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα εναντίον της Χαμάς χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος «επανέλαβε την άποψή του ότι δεν πρέπει να προχωρήσει στρατιωτική επιχείρηση χωρίς αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο, το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια και την υποστήριξη των αμάχων στη Ράφα», τονίζεται στο κείμενο.

Οχι σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε χθες Πέμπτη το βράδυ οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα «προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία».

Δύο ακροδεξιοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης με επιρροή, οι Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, απέρριψαν ήδη τους όρους σχεδίου για αυτό, στο οποίο αναφέρθηκε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, και αραβικές χώρες προσκείμενες στην Ουάσιγκτον καταρτίζουν πλήρες σχέδιο προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, αφού τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να εναντιώνεται στη μονομερή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Οποιαδήποτε τέτοια αναγνώριση, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, θα προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ειρήνης», τόνισε στα εβραϊκά ο κ. Νετανιάχου μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τα διεθνή diktats όσον αφορά μόνιμη ρύθμιση με τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι συμφωνία ειρήνης δεν θα προκύψει παρά μόνο από «απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις».

Η εφαρμογή του σχεδίου στο οποίο αναφέρεται η Washington Post θα άρχιζε με κατάπαυση του πυρός «προβλεπόμενης διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων». Η εφημερίδα επικαλέστηκε Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους που κατ’ αυτήν ευελπιστούν πως θα συναφθεί συμφωνία πριν από τη 10η Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινά το ραμαζάνι.

Συμπεριλαμβάνει παύση των εχθροπραξιών, απελευθέρωση ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κρατά έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν θα δώσουμε ποτέ την έγκρισή μας σε τέτοιο σχέδιο, που λέει στην πραγματικότητα ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ανταμοιβή για τη φρικιαστική σφαγή που διέπραξαν», αντέτεινε ο κ. Σμότριτς μέσω X, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ».

με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v