Συναγερμός ΔΟΑΕ για υπερσυγκέντρωση ουρανίου στο Ιράν

Η συγκέντρωση ουρανίου της Τεχεράνης υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο για εμπορικές χρήσεις. Βρίσκεται κοντά στο επίπεδο του 60%, που χρησιμοποιείται για τα ατομικά όπλα, δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Συναγερμός ΔΟΑΕ για υπερσυγκέντρωση ουρανίου στο Ιράν

Το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο πολύ πέρα από τη συγκέντρωση που απαιτείται για εμπορικές χρήσεις, φτάνοντας το επίπεδο του 60%, κοντά σε αυτό που χρησιμοποιείται για τα ατομικά όπλα„ δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, μεταδίδει τo Reuters.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται παρά την πίεση του ΟΗΕ.

Αργότερα, είπε στο επικαλούμενο πρακτορείο ότι ο τρέχων ρυθμός παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν είναι επτά κιλά το μήνα, ελαφρώς χαμηλότερος από ό,τι στα τέλη του περασμένου έτους.

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, το ποσοστό μειώθηκε σε τρία κιλά το μήνα, αλλά αυξήθηκε σε εννέα κιλά το μήνα στα τέλη του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός. Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη αρνήθηκε την πρόσβαση στην τρίτη ομάδα επιθεωρητών του ΔΟΑΕ, την πιο έμπειρη, για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι θέλει να πραγματοποιήσει άλλη μια επίσκεψη στην Τεχεράνη, έναν χρόνο μετά την προηγούμενη, προκειμένου να αποτρέψει την εμβάθυνση των διαφορών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν έπρεπε να περιορίσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου στο 3,67%, αλλά αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτή τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης η ιρανική πλευρά δεν τηρεί πλέον τους όρους.

Αν και έχει υπερβεί τη συγκέντρωση που απαιτείται για τη χρήση ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας σε πυρηνικούς σταθμούς, το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παράγει ατομικά όπλα.

Ο διευθυντής του ΔΟΑΕ παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι αλλαγές στον ρυθμό εμπλουτισμού ουρανίου δεν αλλάζουν τη βασική εξέλιξη – τη συνεχή αύξηση των αποθεμάτων συμπυκνωμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν. Η υπηρεσία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η υπέρβαση του ορίου συγκέντρωσης του 60% θα επέτρεπε την κατασκευή τριών ατομικών βομβών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v