Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει ταμείο για 6 δισ. η Πολωνία

Οι Βρυξέλλες ενδέχεται να λάβουν την απόφαση για αποδέσμευση χρημάτων ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάει ταμείο για 6 δισ. η Πολωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εγκρίνει την αποδέσμευση 6,3 δισ. ευρώ μεταπανδημικής βοήθειας προς την Πολωνία ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, σε μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα της νέας κυβέρνησης να διορθώσει τους δεσμούς της με τις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποδεχθεί ένα πακέτο πρόσφατων πολιτικών δεσμεύσεων ως επαρκές, για να ενεργοποιήσει την πρώτη πληρωμή από σχεδόν 60 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια που έχουν παραμείνει μπλοκαρισμένα λόγω ανησυχιών για το Κράτος Δικαίου, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια θετική απόφαση της ΕΕ θα αποτελούσε ώθηση για τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο συνασπισμός του οποίου οδηγήθηκε στη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου με την υπόσχεση να βελτιώσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους και να τερματίσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση μετά από οκτώ χρόνια λαϊκιστικής διακυβέρνησης.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποδεσμεύσει το μερίδιο της Πολωνίας από τη μεταπανδημική βοήθεια του μπλοκ μέχρι να εκπληρώσει μια σειρά από προϋποθέσεις ή ορόσημα που επικεντρώνονται στην αντιστροφή των αμφιλεγόμενων αλλαγών στο δικαστικό σύστημα που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v