Πρόοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία βλέπει το Ισραήλ

Συνεδριάζει το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο με θέμα τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του Παρισιού για συμφωνία ανακωχής. Ενστάσεις και χαμηλές προσδοκίες από παλαιστινιακής πλευράς.

Πρόοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία βλέπει το Ισραήλ

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνέρχεται απόψε, έπειτα από την επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας από το Παρίσι όπου συμμετείχε σε συνομιλίες για τη σύναψη νέας συμφωνίας ανακωχής στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα βρέθηκε χθες στη γαλλική πρωτεύουσα για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με σχέδιο ανακωχής που συζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

«Η αντιπροσωπεία ζήτησε να ενημερώσει το πολεμικό συμβούλιο σχετικά με τη σύνοδο του Παρισιού και για τον λόγο αυτό το συμβούλιο θα συνέλθει τηλεφωνικά», δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Τσάχι Χανέγκμπι, τονίζοντας ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία «αναχώρησε με τους εξής όρους εκ μέρους του Ισραήλ: ότι θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, αρχής γενομένης από το σύνολο των γυναικών, και ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα σημαίνει το τέλος του πολέμου.

Η προγραμματισμένη ενημέρωση «δείχνει ότι δεν επέστρεψαν με άδεια χέρια», είπε ο ίδιος στο Channel 12 TV του Ισραήλ. «Από τον τόνο όσων ακούω τις τελευταίες ώρες, διαφαίνονται πιθανότητες προόδου».

Ο Χανέγκμπι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά φάνηκε να γνέφει καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν βλέπει πρόοδο πριν το Ραμαζάνι, που ξεκινά στις 10 Μαρτίου.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούν μικρό καλάθι: Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν μικρή αλλαγή στις πολωμένες θέσεις εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, όσο διαρκεί ο πόλεμος.

Η Χαμάς έχει θέσει ως όρους για την επιστροφή των ομήρων τον οριστικό τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και την απελευθέρωση χιλιάδων φυλακισμένων Παλαιστίνιων μαχητών.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί δημόσια μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση κρατουμένων και λέει ότι οποιαδήποτε διακοπή των μαχών θα είναι προσωρινή, καθώς διακηρυγμένος στόχος του είναι να διαλύσει τη Χαμάς.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι οι Ισραηλινοί, στο Παρίσι, ήταν «ασαφείς».

«Ενώ το Ισραήλ επικεντρώνεται σε μια προσπάθεια να μετατρέψει οποιαδήποτε συμφωνία σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, η Χαμάς επιμένει ότι αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ισραηλινής κατοχής να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε στο Reuters υπό τον όρο ανωνυμίας. «Αυτή είναι η προτεραιότητα για τη Χαμάς».

Αλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν επίκειται απελευθέρωση ομήρων στο πλαίσιο ανταλλαγής, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «καμία συζήτηση για τους κρατούμενους».

Πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, η οποία μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι συνομιλίες στο Παρίσι έχουν δημιουργήσει ένα προτεινόμενο «περίγραμμα» εκεχειρίας που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε εκεχειρία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v