Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διανομή-μαμούθ 120 δισ. ευρώ στους μετόχους από τις ευρωτράπεζες

Αυξημένα κατά 54% μερίσματα και επαναγορές τίτλων. Μοιράζεται έως και το 100% των κερδών της χρονιάς από μεγάλους ομίλους για να τονωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Διανομή-μαμούθ 120 δισ. ευρώ στους μετόχους από τις ευρωτράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να επιστρέψουν περισσότερα από 120 δισ. ευρώ στους μετόχους από τα κέρδη του 2023, καθώς μεταφέρουν τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων στους επενδυτές.

Τα αφεντικά των ευρωπαϊκών δανειστών βρίσκονται υπό πίεση να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις τους και να κερδίσουν επενδυτές, οι οποίοι έχουν τρομάξει από τις απαγορεύσεις μερισμάτων και τους «ουρανοκατέβατους» φόρους σε ολόκληρη την ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για 74 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 47 δισ. ευρώ σε επαναγορές μετοχών, αύξηση 54% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από κάθε χρονιά τουλάχιστον από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η UBS.

Οι επαναγορές ήταν η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης τα τελευταία τρία χρόνια, και μάλιστα με μόλις μερικά δισεκατομμύρια ευρώ επαναγορές ετησίως στις 50 μεγαλύτερες τράπεζες τα έτη έως το 2020. Έκτοτε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν από τα υπερτροφοδοτούμενα κέρδη τους λόγω των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων για να εξαγοράσουν μετοχές σε πιεσμένες τιμές.

Οι επενδυτές υποδέχτηκαν τις ανταμοιβές με προσοχή. «Οι τράπεζες χρειάζονται υψηλή απόδοση και βιώσιμη απόδοση», δήλωσε ο Antonio Roman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Axiom European Banks Equity fund. «Έχουμε τις υψηλές αποδόσεις, αλλά υπάρχει ένα ερώτημα για τη βιωσιμότητα».

Οι αποδόσεις κεφαλαίου είναι μια ριζική ανατροπή με την εικόνα πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέταξε τις τράπεζες να παγώσουν τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών στην αρχή της επιδημίας Covid-19, μια απόφαση που αμαύρωσε τη φήμη του κλάδου μεταξύ των διεθνών επενδυτών.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έλαβαν ένα απροσδόκητο κέρδος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη στη διαφορά μεταξύ των τόκων που πληρώνουν για τις καταθέσεις και που λαμβάνουν από τα δάνεια, γνωστή ως καθαρά έσοδα από τόκους.

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ανακοινώσεων διανομής φέτος είναι η UniCredit της Ιταλίας, η οποία υποσχέθηκε να πληρώσει 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ -ολόκληρο το κέρδος της για το 2023- στους επενδυτές. Την περασμένη Δευτέρα, η Barclays δεσμεύτηκε να επιστρέψει 10 δισ. λίρες στους μετόχους τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ την Παρασκευή η Standard Chartered δήλωσε ότι θα επιστρέψει 5 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το επίπεδο των επιστροφών στους μετόχους θα αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα κόβουν τα επιτόκια και οι τράπεζες αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλες γραμμές εσόδων.

«Οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά την απόδοση κεφαλαίου στους μετόχους, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι απλά τόσο καλό όσο γίνεται», δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan Mislav Matejka. «Η ρυθμιστική αρχή μπορεί να μην επιδοκιμάζει την πολύ πιο ευνοϊκή διανομή μετρητών στους επενδυτές στο μέλλον».

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν γίνει πιο χαλαρές σχετικά με τις επαναγορές μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου, αλλά θεωρείται ότι αισθάνονται άβολα με τις επιβραβεύσεις των μετόχων που είναι μεγαλύτερες από τα ετήσια κέρδη των τραπεζών.

Αυτόν τον μήνα η UBS είπε επίσης ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 27%, στα 70 σεντς ανά μετοχή, τον Μάιο και θα επαναγοράσει μετοχές έως και 1 δισ. δολάρια το 2024. Το πρόγραμμα επιβράβευσης μετόχων σταμάτησε όταν συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse την περασμένη άνοιξη.

«Τα τελευταία χρόνια, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας βελτίωσε δραματικά την κερδοφορία του, μείωσε τον κίνδυνο και ανοικοδόμησε την κεφαλαιακή του βάση σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», δήλωσε ο Lars Förberg, διευθύνων σύμβουλος της Cevian Capital, ο ακτιβιστής επενδυτής που επένδυσε πρόσφατα 1,2 δισ. ευρώ στη UBS. «Αλλά στο σύνολό του, ο τομέας αποτιμάται σαν να είναι χειρότερος από ό,τι ήταν, όχι καλύτερος».

Η ισπανική Santander και η Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας, έχουν ανακοινώσει σχέδια να αυξήσουν τις ανταμοιβές των μετόχων τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena ανακοίνωσε το πρώτο μέρισμα για 13 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v