Διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες το Ισραήλ: 60 δισ. θα δανειστεί φέτος

Ανεβάζει τους φόρους και παγώνει τις προσλήψεις για να στηρίξει τον πόλεμο στη Γάζα. Αναμένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει καθώς μεγάλος αριθμός εφέδρων αποστρατεύεται.

Διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες το Ισραήλ: 60 δισ. θα δανειστεί φέτος

Το Ισραήλ σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 60 δισ. δολάρια σε χρέος φέτος, να παγώσει τις προσλήψεις στην κυβέρνηση και να αυξήσει τους φόρους, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις αμυντικές του δαπάνες για να στηρίξει τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο οικονομικό αξιωματούχο.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η τετράμηνη και πλέον σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει προκαλέσει σοβαρό χτύπημα στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε σχεδόν 20% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Το πλήγμα ήρθε καθώς η κυβέρνηση κινητοποίησε ένα ρεκόρ 300.000 εφέδρων- δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας- και οι καταναλωτικές δαπάνες κατέρρευσαν. Περίπου 150.000 Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι εμποδίστηκαν επίσης από το να εισέρχονται στο Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, ο Yali Rothenberg, γενικός λογιστής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει καθώς μεγάλος αριθμός εφέδρων αποστρατεύεται και οι καταναλωτικές δαπάνες ανακάμπτουν.

"Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη υπάρχουν", είπε. "Αν κοιτάξετε τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, είναι εκεί. Αν κοιτάξετε τις επενδύσεις σε υποδομές, υπάρχουν. Αν κοιτάξετε την ιδιωτική κατανάλωση, είναι εκεί".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v