Ανθρωπιστική βοήθεια $53 εκατ. στέλνουν οι ΗΠΑ στη Γάζα

Με την παράκληση «να φτάσει στους ανθρώπους που απεγνωσμένα χρειάζονται τρόφιμα» και να μην... πυροβολούνται οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα. Παρακάμπτεται η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ανθρωπιστική βοήθεια $53 εκατ. στέλνουν οι ΗΠΑ στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη χορήγηση νέας ανθρωπιστικής βοήθειας 53 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, ενώ υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος ζήτησε την προστασία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας.

O αμερικανικός Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) δήλωσε ότι η βοήθεια θα διοχετευθεί μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ΜΚΟ, καθώς το Ισραήλ και οι δυτικές δυνάμεις κρατούν αποστάσεις από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Ανακοινώνοντας τη βοήθεια μέσω βίντεο που μεταδόθηκε από την Ιορδανία, η επικεφαλής του USAID Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι η νέα βοήθεια «πρέπει να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

«Πρέπει να προστατεύονται οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα στη Γάζα που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μεταφέρουν τρόφιμα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται απεγνωσμένα», δήλωσε.

«Πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να πυροβοληθούν και να σκοτωθούν», πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ ή τη Χαμάς.

Η νέα βοήθεια αυξάνει σε 180 εκατ. δολάρια το συνολικό ποσό της έκτακτης βοήθειας που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην πολιορκούμενη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας απειλούνται με πείνα 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η UNRWA απασχολεί περίπου 30.000 ανθρώπους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τον Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία. Ωστόσο, η υπηρεσία, της οποίας η χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχει ανασταλεί, έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαράθεσης καθώς το Ισραήλ κατηγόρησε 12 υπαλλήλους της ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v