Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Η Χαμάς δέχεται τον σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης

Πολιτικές διεργασίες στα παλαιστινιακά εδάφη ενώ θερμαίνεται η διεθνής συζήτηση για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και υπερθερμαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα. Οι θέσεις του Αλ-Μαλίκι στον ΟΗΕ και η απογοήτευση από τις επιδόσεις του Οργανισμού.

Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Η Χαμάς δέχεται τον σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταλαβαίνει την ανάγκη να σχηματιστεί «τεχνοκρατική κυβέρνηση», αρμόδια για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Νομίζω ότι η Χαμάς υποστηρίζει τον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Ριάντ αλ-Μαλίκι κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στη Γενεύη στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν έχει έρθει η ώρα για μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχει η Χαμάς, γιατί τότε (η κυβέρνηση αυτή) θα δεχόταν μποϊκοτάζ», όπως υπογράμμισε κατά τη συνάντησή του με την ένωση διαπιστευμένων δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Θέλουμε να γίνουμε αποδεκτοί και να συνεργαστούμε πλήρως με τη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε τη συμβολή τους, τη βοήθειά τους, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε, πρώτιστα, τις απαραίτητες υπηρεσίες στον λαό μας, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο υπουργός.

«Στη συνέχεια, να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τη Γάζα έπειτα από έναν τέτοιο όλεθρο. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Αργότερα, όταν η κατάσταση θα είναι ευνοϊκή, τότε θα μπορούμε να εξετάσουμε» την επιλογή μιας κυβέρνησης συνασπισμού, διευκρίνισε.

Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, «στο τέλος, ίσως μπορούμε να σκεφτούμε τις εκλογές που θα καθορίσουν το είδος της μελλοντικής κυβέρνησης για το κράτος της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

«Αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι πώς θα σωθεί η κατάσταση, πώς θα σωθούν αθώες ζωές Παλαιστινίων, πώς θα σταματήσει αυτός ο παράλογος πόλεμος και πώς θα προστατεύσουμε τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο υπουργός. «Είναι σημαντικό να παρέχουμε προστασία, να αποτρέψουμε νέες μετακινήσεις ανθρώπων και να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα ώστε να συμμετάσχουν χώρες που μπορούν να παρέχουν πολιτική και οικονομική στήριξη».

«Δεν περιμένουμε θαύματα στις συνομιλίες στη Μόσχα»

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν περιμένει «θαύματα» στις συνομιλίες στη Μόσχα, όπου θα συζητηθεί ο σχηματισμός μιας ενιαίας παλαιστινιακής κυβέρνησης και η ανοικοδόμηση της Γάζας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Χαμάς και της πολιτικής παράταξης Φατάχ, που έχουν προγραμματιστεί στη ρωσική πρωτεύουσα την Πέμπτη, θα διεξαχθούν λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Στάγεχ.

Η παραίτηση, είπε ο Μαλίκι, έγινε ώστε να υπάρξει υποστήριξη για έναν διευρυμένο ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα όσον αφορά την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων των παρατάξεων σχετικά με την ανάγκη υποστήριξης μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα προκύψει», είπε ο Μαλίκι για τις συνομιλίες. «Φυσικά, δεν περιμένουμε να γίνουν θαύματα σε μια απλή συνάντηση στη Μόσχα, αλλά πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες συναντήσεις».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια στο πλαίσιο των ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο, έχει υπονομευθεί από κατηγορίες για αναποτελεσματικότητα.

Η παραίτηση Στάγεχ σηματοδοτεί μια συμβολική αλλαγή, που υπογραμμίζει την επιθυμία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να διαβεβαιώσει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα διατηρήσει την αξίωσή της να ηγείται, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για αναβίωση των προσπαθειών δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

«Θέλουμε να δείξουμε την ετοιμότητά μας και να συμμετάσχουμε, να μη θεωρηθούμε εμπόδιο στην υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας που πρέπει να προχωρήσει», τόνισε.

Ο Μαλίκι κατηγόρησε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι απογοητεύει τον παλαιστινιακό λαό με την αδυναμία του να συμφωνήσει για την κατάπαυση του πυρός, απηχώντας τα σχόλια του επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η εξουσία του διεθνούς οργάνου «ίσως μοιραία» υπονομεύεται από την έλλειψη ενότητας στο θέμα. «Τώρα στη Γάζα, η κατάπαυση του πυρός μοιάζει μακρινός στόχος», είπε ο Μαλίκι. «Ως αποτέλεσμα, πεθαίνει κόσμος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v