Νετανιάχου: Νωρίς ακόμη να μιλάμε για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

«Προσκρούουμε σε τοίχο μη ρεαλιστικών απαιτήσεων της Χαμάς. Γνωρίζουν ότι παραλογίζονται. Δεν θέλουν να πλησιάσουν τη χρυσή τομή. Δεν υπόσχομαι τίποτα», δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Σχέδιο επέμβασης στη Ράφα.

Νετανιάχου: Νωρίς ακόμη να μιλάμε για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε εκ νέου ότι ο στρατός (IDF) έχει σαφές σχέδιο για τις επικείμενες μάχες στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσής της από αμάχους, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο.

Αρνήθηκε ωστόσο ότι έχει σκληρύνει τη θέση του ως προς τους όρους συμφωνίας για τους ομήρους. «Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας», είπε.

Αλλά πρόσθεσε: «Προσκρούουμε σ' έναν τοίχο μη ρεαλιστικών απαιτήσεων της Χαμάς, η οποία γνωρίζει ότι τα αιτήματά της είναι παράλογα και δεν προσπαθεί καν να πλησιάσει σ' ένα σημείο συμφωνίας. Αυτή είναι η κατάσταση».

«Είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε, «αλλά σας δίνω την τρέχουσα αξιολόγηση... Συνεχίζουμε να ενεργούμε και να ελπίζουμε, αλλά δεν μπορώ να δώσω υπόσχεση αυτή τη στιγμή» ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που φέρεται να τον αποκάλεσε «μαλάκα» που κάνει πόλεμο για πολιτικούς λόγους, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Λευκός Οίκος το αρνήθηκε αυτό. 

Όσον αφορά τις προσπάθειες του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να επιβάλει περιορισμούς στην προσευχή για τους Άραβες στο συγκρότημα Αλ Ακσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, απάντησε: 

«Διασφαλίζουμε την ελευθερία της λατρείας σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σταματήσουμε την ελευθερία της λατρείας των μουσουλμάνων. Εάν το Ισραήλ δεν ήταν κυρίαρχο στον ναό, δεν θα υπήρχε ελευθερία λατρείας για τις τρεις θρησκείες».

Σχετικά με το βόρειο μέτωπο, απέναντι στη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, δήλωσε την ελπίδα του ότι η ασφάλεια θα επιτευχθεί διπλωματικά, τονίζοντας όμως ότι θα καταφύγει και σε στρατιωτική ισχύ εάν χρειαστεί.

Τέλος, ερωτηθείς για τη θερμαινόμενη συζήτηση περί εκλογών στο Ισραήλ, απάντησε : «Αν συνεχίσουμε, ο πόλεμος θα τελειώσει. Αυτός είναι ο στόχος μου. Πρώτα πρέπει να νικήσουμε». Αν, αντίθετα, γίνουν εκλογές, «όλα θα παραλύσουν».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v