Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος θα ρίξουν οι ΗΠΑ στη Γάζα

Θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα και για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας, δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος. Παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Μπάιντεν: Ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος θα ρίξουν οι ΗΠΑ στη Γάζα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας τις επόμενες μέρες στη Γάζα, διευκρινίζοντας ότι η έως τώρα παρεχόμενη βοήθεια δεν είναι αρκετή και ότι χρειάζονται περισσότερα φορτηγά, μεταδίδει το Reuters.

Θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα, ανέφερε μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, τόσο για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα όσο και για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας προς τον ίδιο σκοπό.

Οι πρώτες ρίψεις θα περιλαμβάνουν φαγητό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι έχει ήδη σχετική επικοινωνία με το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας - το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα - βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον λιμό, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Εκτεταμένη είναι η εν εξελίξει ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, μετά από σχεδόν πέντε μήνες ισραηλινής αεροπορικής και χερσαίας εκστρατείας που έχει καταστρέψει την πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα.

Οι άνθρωποι τρέφονται με ζωοτροφές, ακόμη και με κάκτους για να επιβιώσουν, και παιδιά πεθαίνουν στα νοσοκομεία από υποσιτισμό και αφυδάτωση, σύμφωνα με μαρτυίες γιατρών. Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «ανυπέρβλητα εμπόδια» στην παροχή βοήθειας.

Ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα, απόστρατος αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που είχε διατελέσει διοικητής στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ, είπε ότι οι αεροπορικές ρίψεις μπορούν να εκτελεστούν αποτελεσματικά από τον αμερικανικό στρατό.

«Είναι στο πλαίσιο της αποστολής τους», είπε στο Reuters. «Υπάρχουν ειδικές δυσκολίες, αλλά δεν είναι καθόλου ανυπέρβλητες».

Οι αεροπορικές ρίψεις είναι μια πηγή παροχής βοήθειας που προκρίνουν πολλές χώρες, ωστόσο ο αντίκτυπός τους είναι περιορισμένος, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ακριβής τοποθεσία όπου προσγειώνεται η βοήθεια. Οι όγκοι τέτοιων παραδόσεων επίσης υπολείπονται των επίγειων κομβόι, που αποτελούν πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v