Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια ριμπάουντ από τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης

Πρώτη φορά από τον Ιούλιο ανάπτυξη για τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας τη βαθύτερη ύφεση στη μεταποίηση. Αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά, περισσότερους εργαζομένους προσέλαβαν οι επιχειρήσεις.

Σημάδια ριμπάουντ από τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον περασμένο μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, αντισταθμίζοντας μια βαθύτερη συρρίκνωση στη μεταποίηση, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για το μπλοκ, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, εκτινάχθηκε στο 49,2 τον Φεβρουάριο από το 47,9 του Ιανουαρίου, υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,9.

Αυτή ήταν η καλύτερη μέτρηση από τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 50,2 από 48,4, ξεπερνώντας την αρχική μέτρηση του 50,0.

Ένας δείκτης που καλύπτει τις νέες επιχειρήσεις ήταν μια ανάσα από το να φτάσει στο όριο του ουδέτερου σημείου, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος ήταν η υψηλότερη εδώ και πάνω από ένα χρόνο και οι επιχειρήσεις προσέλαβαν περισσότερους εργαζομένους. Ο δείκτης PMI για την απασχόληση στις υπηρεσίες αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 52,7 από 51,2.

"Ενώ η απασχόληση θεωρείται παραδοσιακά δείκτης υστέρησης, η τάση αυτή υποδηλώνει μια αυξανόμενη αίσθηση αισιοδοξίας και δείχνει προς τη συνέχιση της ανάκαμψης του τομέα", δήλωσε ο de la Rubia.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, καθώς τόσο ο σύνθετος δείκτης τιμών εισροών όσο και ο σύνθετος δείκτης τιμών εκροών αυξήθηκαν. Ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε σε υψηλό εννέα μηνών, στο 54,4, από 54,2 τον Ιανουάριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, καθώς συνεχίζει τη μάχη της για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο. Θα χρειαστεί να περάσει ο Ιούνιος προτού αρχίσει να τα μειώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v