Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Είκοσι μήνες ύφεση για τη μεταποίηση

Αδύναμη η ζήτηση, αν και οι επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες για την επόμενη χρονιά. «Η βιομηχανική ύφεση της ευρωζώνης δεν τελειώνει. Η παραγωγή μειώθηκε και πάλι με τον ίδιο ρυθμό με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των βαρέων βαρών, τη Γερμανία και τη Γαλλία», σημειώνεται.

Ευρωζώνη: Είκοσι μήνες  ύφεση για τη μεταποίηση

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται τον περασμένο μήνα εν μέσω αδύναμης ζήτησης, αν και οι επιχειρήσεις ήταν αισιόδοξες για το επόμενο έτος, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 46,5 τον Φεβρουάριο από το 46,6 του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση του 46,1, αλλά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για 20ό μήνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Τρίτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, παρέμεινε σταθερός στο 46,6 του Ιανουαρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση του 46,2.

"Η μονοετής βιομηχανική ύφεση της ευρωζώνης δεν τελειώνει. Η παραγωγή μειώθηκε και πάλι με τον ίδιο ρυθμό με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των βαρέων βαρών, τη Γερμανία και τη Γαλλία", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Τα εργοστάσια της ευρωζώνης μείωσαν το προσωπικό για ένατο μήνα και, όπως συμβαίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα παραγγελιών μειώθηκαν καθώς τα εργοστάσια προσπαθούσαν να παραμείνουν ενεργά. Ο δείκτης νέων παραγγελιών ήταν κάτω του 50 για 22ο μήνα.

Παρόλα αυτά, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι, ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ένας δείκτης αισιοδοξίας, διατηρήθηκε σταθερός στο 57,1 του Ιανουαρίου, το οποίο ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v