Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Παρατείνονται κατά μια ημέρα οι συνομιλίες στο Κάιρο. «Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των Αμερικανών, να πιέσουν τον Νετανιάχου», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς. Γιατί απείχε το Ισραήλ.

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα μείνουν στο Κάιρο για ακόμα μία ημέρα κατόπιν αιτήματος των μεσολαβητών, με τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός να συνεχίζονται μετά από δυο ημέρες άκαρπων επαφών, είπε στο Reuters αξιωματούχος της μαχητικής οργάνωσης την Τρίτη.

Οι συνομιλίες του Καΐρου έχουν χαρακτηριστεί ως το τελευταίο εμπόδιο πριν την επίτευξη της πρώτης εκτεταμένης εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και Ισραήλ.

Η εκεχειρία θα μπορούσε να διαρκέσει 40 ημέρες κατά την οποία οι Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν και θα διοχετευθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ενόψει του Ραμαζανίου που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

"Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο την Τρίτη για περισσότερες συνομιλίες, αναμένεται να ολοκληρώσουν αυτόν τον γύρο αργότερα σήμερα", είπε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

Το τηλεοπτικό κανάλι Qahera της Αιγύπτου ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, αλλά πρόσθεσε ότι "αντιμετωπίζουν δυσκολίες".

Νωρίτερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε στο Reuters ότι η μαχητική οργάνωση είχε παρουσιάσει την πρότασή της για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στους διαμεσολαβητές κατά τη διάρκεια διήμερων συνομιλιών και τώρα περίμενε απάντηση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έμειναν μακριά από αυτόν τον γύρο.

«Ο (πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία και το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών», για να τον πιέσουν για μια συμφωνία, δήλωσε ο Ναΐμ. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως τις συνομιλίες στο Κάιρο.

Μια πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι το Ισραήλ έμεινε μακριά από τις συνομιλίες, επειδή η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του να παράσχει έναν κατάλογο όλων των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί.

Ο Ναΐμ είπε ότι αυτό ήταν αδύνατο χωρίς να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, καθώς οι όμηροι ήταν διασκορπισμένοι σε όλη την εμπόλεμη ζώνη και κρατούνταν από διαφορετικές ομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v