Το Ισραήλ επεκτείνει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη

Οι αρχές ενέκριναν την κατασκευή περίπου 3.500 κατοικιών σε τρεις εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη διαφιλονικούμενη περιοχή όπου διαβιούν 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ επεκτείνει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή περίπου 3.500 κατοικιών για τους Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.

Η αρμόδια αρχή ενέκρινε τα σχέδια κατασκευής συνολικά 3.476 νέων κατοικιών σε τρεις εβραϊκούς οικισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ, γράφει η εφημερίδα Haaretz.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να τους επεκτείνει.

Η άδεια φέρεται να αποτελεί απάντηση σε παλαιστινιακή τρομοκρατική επίθεση που έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε αυτοκινητόδρομο μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του εβραϊκού οικισμού Μααλέ Αντουμίν. Σύμφωνα με το παραϊατρικό προσωπικό, τουλάχιστον ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά. Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, οι τρεις δράστες που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν Παλαιστίνιοι.

Μετά την επίθεση, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ ζήτησε την κατασκευή περισσοτέρων από 3.000 επιπλέον σπιτιών στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, 2.452 νέα διαμερίσματα θα κατασκευασθούν ξεχωριστά στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν.

«Αντί να οικοδομήσει ένα μέλλον ελπίδας, ειρήνης και ασφάλειας, η ισραηλινή κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την καταστροφή μας», έγραψε η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Peace Now (Ειρήνη Τώρα) στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), μετά τα σημερινά δημοσιεύματα.

Το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, όπου σήμερα ζουν περισσότεροι από 700.000 Εβραίοι έποικοι ανάμεσα σε περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τα εδάφη για το δικό τους μελλοντικό κράτος - με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v