Μπάιντεν: Ανθρωπιστικό λιμάνι στη Γάζα θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ

Υποδομή προσωρινού χαρακτήρα θα επιτρέψει την διά θαλάσσης παράδοση βοήθειας, διευκολύνοντας την πρόσβαση εκατοντάδων φορτηγών παραπάνω στον θύλακα ημερησίως. Οι πρώτες προμήθειες θα προέρχονται από την Κύπρο.

Μπάιντεν: Ανθρωπιστικό λιμάνι στη Γάζα θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους απόψε Πέμπτη ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει λιμάνι στη Γάζα για την διά θαλάσσης παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η Χαμάς τρενάρει τις συνομιλίες με το Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων καθώς δεν έχει δεχτεί την απελευθέρωση των άρρωστων και ηλικιωμένων ομήρων.

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό «να αναλάβει μια επείγουσα αποστολή για τη δημιουργία λιμανιού στη Γάζα, σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες και ανθρωπιστικούς εταίρους», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Το λιμάνι, που θα είναι προσωρινό, θα αυξήσει την ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα με «εκατοντάδες φορτηγά επιπλέον» σε ημερήσια βάση, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διευθετήσουν τα θέματα ασφάλειας από κοινού το Ισραήλ.

Επίσης, πρόσθεσε, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι πρώτες προμήθειες θα προέρχονται από την Κύπρο.

Η υλοποίηση του έργου θα χρειαστεί «μερικές εβδομάδες». Η κίνηση, μεταδίδει το Bloomberg, υποδηλώνει μια αλλαγή στρατηγικής για τις ΗΠΑ, οι οποίες έως τώρα προσπαθούσαν να πείσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας από ξηράς. Όμως ο Μπάιντεν έχει απογοητευτεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η κρίση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί δραματικά. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ άρχισαν να ρίχνουν βοήθεια από αέρος στο έδαφος.

Το εγχείρημα-πρόκληση δεν θα απαιτήσει από το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να βγαίνει στη στεριά, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v