Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «παζάρι» γερακιών-περιστεριών για τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Μικρή μερίδα αξιωματούχων υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον Απρίλιο. Ανεπίσημη πρόταση για «διπλή» μείωση Ιούνιο-Ιούλιο με στόχο μεγαλύτερη συναίνεση.

Το «παζάρι» γερακιών-περιστεριών για τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάσσονται υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ κάποιοι έχουν προτείνει ανεπίσημα την ιδέα μιας επιπλέον κίνησης τον Ιούλιο για να κερδίσουν τη συγκατάθεση όσων επιθυμούν να ξεκινήσουν νωρίτερα οι μειώσεις, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters

Κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν την Παρασκευή την προτίμησή τους για μια μείωση επιτοκίων πριν το καλοκαίρι καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η κεντρική τράπεζα. 

Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι μια μείωση επιτοκίων είναι πιθανό να έρθει στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. 

Οι πηγές σημείωσαν στο Reuters ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής πέρασαν σχετικά λίγο χρόνο συζητώντας τις μειώσεις επιτοκίων την Πέμπτη και ότι ήταν προφανές ότι η πλειοψηφία ήταν υπέρ μιας κίνησης τον Ιούνιο. 

Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων, κυρίως από τον Νότο, θα προτιμούσαν μια μείωση τον Απρίλιο. 

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη συναίνεση για μια μείωση τον Ιούνιο, κάποια «γεράκια» πρότειναν στα περιθώρια της συνεδρίασης του Δ.Σ. την ιδέα μιας δεύτερης μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο, υπογράμμισαν οι πηγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v