Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζονται οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τις μειώσεις επιτοκίων

Σήματα «σιγουριάς» για την πορεία του πληθωρισμού στάλθηκαν το τελευταίο 48ωρο από ΕΚΤ και Fed. Τα νέα δεδομένα και οι εκτιμήσεις της αγοράς για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των κινήσεων στα επιτόκια.

Ετοιμάζονται οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τις μειώσεις επιτοκίων

Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν πλησιάσει στο να κηρύξουν τη νίκη στη μάχη για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης αύξησης του πληθωρισμού εδώ και μια γενιά, με τα νέα στοιχεία να τους δίνουν την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία της ευρωζώνης έδειξαν χαλάρωση της αύξησης των μισθών και των κερδών.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να έχει την εμπιστοσύνη ώστε να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «άρχισαν να συζητούν την υποχώρηση της περιοριστικής μας στάσης», χαιρετίζοντας την «καλή πρόοδο προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», ακόμη και αν «δεν είμαστε ακόμη εκεί».

«Τους βρήκα πολύ συγχρονισμένους», είπε ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος στην ασφαλιστική εταιρεία Allianz, για τον Πάουελ και τη Λαγκάρντ. «Το ερώτημα τώρα είναι αν η Fed θα περιμένει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Τα στοιχεία της Παρασκευής στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε 275.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, αλλά οι μεγάλες υποβαθμίσεις σε σχέση με προηγούμενα στοιχεία ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η πρώτη περικοπή θα μπορούσε να έρθει μέχρι τον Ιούνιο.

Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου έδειξαν ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τα περιθώρια κέρδους αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό, αμβλύνοντας τους φόβους ότι οι εταιρείες αυξάνουν τον πληθωρισμό μετακυλίοντας υψηλότερο κόστος εργασίας μέσω επιθετικών αυξήσεων των τιμών.

Οι αγορές είχαν μειώσει τα στοιχήματά τους για μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων το 2024, καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο «κολλώδης» από το αναμενόμενο και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε εκπληκτικά εύρωστη.

Πρόσφατα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι αγορές τιμολογούν τώρα έως και τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τη Fed και την ΕΚΤ φέτος από πιο κοντά σε τρεις μειώσεις στην αρχή του μήνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κάνει την πρώτη της μείωση το καλοκαίρι καθώς ο διοικητής Andrew Bailey σημειώνει «ενθαρρυντικά σημάδια» για τον πληθωρισμό.

«Τώρα έχετε την ΕΚΤ να λέει ότι ο Απρίλιος είναι στα χαρτιά για περικοπή και αν όχι σίγουρα μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο William Vaughan, συνεργάτης διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Brandywine Global. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αλλαγή στον τόνο σε σχέση με τα μηνύματα τον περασμένο μήνα και τα ασθενέστερα στοιχεία μισθών σήμερα [Παρασκευή] υποστηρίζουν αυτή την στάση».

Την Παρασκευή, μια τριάδα στελεχών της ΕΚΤ ενίσχυσε αυτή την άποψη. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου δήλωσε ότι είναι πιθανή μια μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι κίνδυνοι από την πρόωρη μείωση έχουν «μειωθεί σημαντικά». Ακόμη και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν (που συγκαταλέγεται στα «γεράκια») είπε ότι μια αλλαγή στα επιτόκια «μπορεί να προετοιμάζεται».

«Αυτό που άλλαξε αυτή την εβδομάδα είναι ότι φαίνεται να ανακτούν την εμπιστοσύνη στα δικά τους μοντέλα και προβλέψεις, κάτι που τους φέρνει πιο κοντά στην πρώτη μείωση», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management.

Δεν είναι όλα τα «γεράκια» πεπεισμένα. Στις ΗΠΑ, ο Neel Kashkari, πρόεδρος της Minneapolis Fed, και ο Raphael Bostic, ο οποίος ηγείται της Atlanta Fed, πιστεύουν ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι η Fed δεν χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκια όσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούσαν απαραίτητο τον Δεκέμβριο, όταν προέβλεπαν τρεις κινήσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο Joachim Nagel, ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, αναγνώρισε ότι «η πιθανότητα αυξάνεται να δούμε μείωση των επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές», αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να περάσουμε «σε ευφορία πολύ νωρίς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v