Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπές στο διεθνές εμπόριο όπλων φέρνει η Ουκρανία

Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές όπλων, η Γαλλία αυξάνει το δικό της μερίδιο και οι ΗΠΑ επεκτείνουν την παντοδυναμία τους, επισημαίνει έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI.

Ανατροπές στο διεθνές εμπόριο όπλων φέρνει η Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σημαντικά τις μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, όπως επισημαίνει τελευταία μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) στη Στοκχόλμη. Η μελέτη συγκρίνει τις εξαγωγές εξοπλισμών στο χρονικό διάστημα 2019-2023 με τις αντίστοιχες στο διάστημα 2014-2018 και διαπιστώνει «δραματικές αλλαγές».

Συνολικά το εμπόριο όπλων διεθνώς μπορεί να έχει μειωθεί κατά 3,3%, αλλά οι εισαγωγές της Ευρώπης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ συνεισφέρουν το 55% των ευρωπαϊκών εισαγωγών, ποσοστό αυξημένο 30% σε σχέση με την περίοδο 2014-2018. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τις συνολικές εξαγωγές τους κατά 17%, προμηθεύοντας με όπλα συνολικά 107 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν ακόμη αριθμό-ρεκόρ.

Ουκρανία: Αύξηση εισαγωγών… 6.600%

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ουκρανία καταγράφει αύξηση στις εισαγωγές όπλων κατά… 6.600%. Για την περίοδο 2019-2023 είναι η τέταρτη χώρα διεθνώς, μετά την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Μάλιστα το 2023 ήταν η χώρα με τις περισσότερες εισαγωγές όπλων σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, ο όρος «εισαγωγές» είναι μάλλον παραπλανητικός, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για πωλήσεις αλλά για δωρεάν αποστολή όπλων στην Ουκρανία με στόχο να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή.

Συνολικά οι χώρες με τις περισσότερες εξαγωγές όπλων τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν η ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία. Όπως εξηγεί ο αναλυτής του Ινστιτούτου SIPRI Πίτερ Βίζεμαν, «μερικές χώρες που αποτελούν τις πιο σημαντικές αγορές της Ρωσίας την τελευταία εικοσαετία, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν μειώσει τις παραγγελίες τους. Εν μέρει γιατί παράγουν πλέον και οι ίδιες όπλα, εν μέρει διότι προτιμούν να απευθύνονται πιο συχνά στη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ - για λόγους τεχνολογικούς, αλλά και πολιτικούς».

Σημαίνει αυτό ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις από την πλευρά της Δύσης για να μειωθεί η εξάρτηση τρίτων χωρών από τις ρωσικές εξαγωγές; «Για την Ινδία και την Κίνα δεν θα λέγαμε ότι πρόκειται για αντίδραση σε όσα διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία», αναφέρει ο Σουηδός ερευνητής. «Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πράγματι ασκήσει πιέσεις σε χώρες που είχαν προμηθευτεί ή επιθυμούσαν να προμηθευτούν ρωσικά όπλα. Το είδαμε αυτό πολύ χαρακτηριστικά στην Αίγυπτο, η οποία επρόκειτο να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά μετά από αμερικανικές πιέσεις ανακάλεσε την απόφαση και στράφηκε στη Γαλλία για την προμήθεια μαχητικών».

Νο 2 στον κόσμο η Γαλλία, υποσκέλισε τη Ρωσία

Η λίστα των κορυφαίων εξαγωγικών δυνάμεων για την περίοδο 2019-2023 δείχνει μια σημαντική αλλαγή, καθώς η Γαλλία έχει υποσκελίσει τη Ρωσία, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση αμέσως μετά τις ΗΠΑ. Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν κατά 53%, οι αντίστοιχες γαλλικές καταγράφουν αύξηση 47%. Σύμφωνα με τον Πίτερ Βίζεμαν, συνεργάτη του Ινστιτούτου SIPRI, αυτό οφείλεται στο ότι η Γαλλία ακολουθεί μια πολιτική με έμφαση στη στρατηγική κυριαρχία.

«Θέλει να είναι ικανή να ασκήσει στρατιωτική βία όποτε το κρίνει σκόπιμο, χωρίς να εξαρτάται από εισαγωγές όπλων» λέει ο ίδιος. «Κατά συνέπεια, χρειάζεται μια ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία, η οποία όμως είναι υπερβολικά δαπανηρή όταν δεν χρηματοδοτείται μέσω εξαγωγών. Ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια η Γαλλία κατάφερε να βρει πολλούς πελάτες για το μαχητικό αεροσκάφος της, το Ραφάλ, αλλά και για μια σειρά άλλων εξοπλισμών, όπως τα υποβρύχια και οι φρεγάτες».

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πελάτης της Γαλλίας είναι η Ινδία, η οποία όμως επίσης εισάγει τεράστιες ποσότητες όπλων από τη Ρωσία.

Περιζήτητα τα γερμανικά υποβρύχια

Για τη Γερμανία δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στην κατάταξη του Ινστιτούτου SIPRI. Η χώρα παραμένει στην πέμπτη θέση των μεγάλων εξαγωγικών δυνάμεων στην αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία. Οι εξαγωγές της μειώθηκαν 14% την τελευταία τετραετία, αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα είχε συνάψει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό συμφωνιών για την εξαγωγή υποβρυχίων.

Το 2023, πάντως, οι εξαγωγικές επιδόσεις της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας ήταν εξαιρετικές. Όπως εξηγεί ο Πίτερ Βίζεμαν, «ο λόγος είναι φυσικά η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και άλλες εμπορικές συμφωνίες που αφορούν, για παράδειγμα, την προμήθεια υποβρυχίων στη Σιγκαπούρη και φρεγατών τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αίγυπτο».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v