Νέες συνομιλίες αύριο στο Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Νέες συνομιλίες αύριο στο Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών με μεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες επαναλαμβάνονται αύριο, Κυριακή, στο Κατάρ σε άμεση απόκριση σε μια νέα πρόταση από τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε η πηγή.

Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι σήμερα για σχόλια.

Ο Μπαρνέα είχε εμπλακεί σε προηγούμενες σημαντικές προσπάθειες για μια συμφωνία. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς έστειλε μαχητές στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, ως επί το πλείστον αμάχους, και συνέλαβε άλλους 253 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία τουλάχιστον 31.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα την οποία διοικεί η Χαμάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v