ΕΕ: Το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα

«Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

ΕΕ: Το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα

Το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μια κατηγορία που απέρριψε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

«Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε σε κατάσταση λιμού, που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Μπορέλ στην έναρξη μιας συνόδου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Το Ισραήλ προκαλεί λιμό», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ, προέτρεψε τον Μπορέλ «να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα απέναντι στα εγκλήματα της Χαμάς». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Κατζ ανέφερε ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηράς, αέρος και θαλάσσης» αλλά η διανομή αυτής της βοήθειας «διαταράχθηκε βίαια» από τους μαχητές της Χαμάς σε «συνεργασία» με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

Κυρώσεις στη Χαμάς και σε εποίκους

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Μπορέλ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων τόσο στη Χαμάς όσο και σε βίαιους Ισραηλινούς εποίκους που «παρενοχλούν Παλαιστίνιους» στη Δυτική Όχθη, όπως είπε στους δημοσιογράφους.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν την Παρασκευή ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε εποίκους που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους, αφού η Ουγγαρία ήρε τις αντιρρήσεις της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v