Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο μετά το ράλι στις τιμές κακάο

Υποχώρηση μετά από μια εκρηκτική κούρσα που έχει οδηγήσει σχεδόν στον τριπλασιασμό της τιμής. Η περιορισμένη προσφορά και η αιτία της, η κλιματική αλλαγή, βέβαια επιμένουν. Διολίσθηση και για καφέ-ζάχαρη.

Φρένο μετά το ράλι στις τιμές κακάο

Οι τιμές του κακάο υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη καθώς, παρά την επίμονη περιορισμένη προσφορά, σταμάτησε το τρελό ράλι που σχεδόν τριπλασίασε τις τιμές σε 12 μήνες, μεταδίδει το Reuters.

Η ακατέργαστη ζάχαρη και ο καφές επίσης κατέγραψαν διολίσθηση της τιμής τους.

Το κακάο LCCc2 του Λονδίνου Ιουλίου υποχώρησε 1,1% στις 5.996 λίρες ανά τόνο, έναντι ρεκόρ 6.332 λιρών την Τρίτη.

Παράλληλα, οι δύο κορυφαίες παραγωγοί κακάο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, βρίσκονται στη μέση της χειρότερης συγκομιδής τους εδώ και χρόνια, αφήνοντας την αγορά να οδεύει προς τρίτο διαδοχικό ετήσιο έλλειμμα, με το τέταρτο εν αναμονή.

Οι αφίξεις κακάο στα λιμάνια από την 1η Οκτωβρίου έως τις 17 Μαρτίου μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το κακάο CCc2 της Νέας Υόρκης Ιουλίου υποχώρησε 1% στα 7.298 δολάρια ανά τόνο, μετά το υψηλό ρεκόρ των 7.735 δολαρίων τη Δευτέρα.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι λάτρεις της σοκολάτας περιμένουν άνοδο στις τιμές για τις αγαπημένες τους λιχουδιές, καθώς οι τιμές κακάο έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά λόγω της μείωσης της προσφοράς που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Από τον περασμένο μήνα, η παγκόσμια τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί σε ετήσια βάση, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1977, σύμφωνα με έκθεση της Wells Fargo. Σε δύο μήνες, η παγκόσμια τιμή του κακάο εκτοξεύτηκε πάνω από 75%, από 4.094 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 8 Ιανουαρίου σε 7.170 δολάρια στις 6 Μαρτίου.

Η αλλαγή του καιρού απειλεί την παραγωγή. Οι έντονες βροχοπτώσεις την περασμένη καλλιεργητική περίοδο προκάλεσαν αύξηση των ασθενειών μεταξύ των κακαόδεντρων. Τώρα οι αγρότες στη Δυτική Αφρική αντιμετωπίζουν ξηρές θερμοκρασίες και ακραίους ανέμους από το φετινό Ελ Νίνιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο προέβλεψε ότι το παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς κακάο θα αυξηθεί κατά 405% από το 2022/23 έως το 2023/24. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2025, αναφέρει η έκθεση.

Καφές και ζάχαρη

Ο καφές robusta LRCc2 Μαΐου υποχώρησε 1,2% στα 3.315 δολάρια ανά τόνο. Εμποροι δηλώνουν ότι η προσφορά από τον κορυφαίο παραγωγό Βιετνάμ παραμένει εξαιρετικά στενή, με τις τιμές να σημειώνουν ολοένα υψηλότερα ρεκόρ.

Ωστόσο, οι προοπτικές για την επερχόμενη σοδειά της κορυφαίας παραγωγού Βραζιλίας είναι βελτιωμένες.

Ο καφές arabica KCc2 Μαΐου υποχώρησε 0,3% στα 1,8120 δολάρια ανά λίβρα.

Η ακατέργαστη ζάχαρη SBc1 Μαΐου υποχώρησε 0,4% στα 21,56 σεντς ανά λίβρα μετά το κλείσιμο 2,3% την Τρίτη. Η λευκή ζάχαρη LSUc1 Μαΐου αυξήθηκε 0,6% στα 623,60 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v