Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό «σύνθημα» για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Σε 9 εκατ. βαρέλια έως τον Ιούνιο καλεί τις εταιρείες να περικόψουν την παραγωγή η Μόσχα, σε εναρμόνιση με τις δεσμεύσεις στον ΟΠΕΚ και στον απόηχο ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια. Στόχος να στηριχτούν οι τιμές, πώς θα διαμορφωθούν οι εξαγωγές.

Ρωσικό «σύνθημα» για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή στις εταιρείες της χώρας να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα επιτύχουν τον στόχο παραγωγής 9 εκατ. βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Μόσχας στον OΠΕΚ+, σύμφωνα με πηγές του κλάδου που επικαλείται το Reuters.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά επιπλέον 471.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το δεύτερο τρίμηνο, σε συντονισμό με ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοειδών Χωρών και συμμάχους παραγωγούς. (ΟΠΕΚ+).

Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές των εξαγωγών και να επικεντρωθεί μόνο στη μείωση της παραγωγής. 

Οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση είχε δώσει συγκεκριμένους στόχους σε κάθε εταιρεία, υποδεικνύοντας την πρόθεσή της να εκπληρώσει τη δέσμευσή της στον ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι περικοπές παραγωγής θα διευκολύνουν την εποχική αιχμή της συντήρησης στα διυλιστήρια, πολλά από τα οποία είχαν ήδη μειώσει την παραγωγή ως αποτέλεσμα διακοπών και επιθέσεων ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Νόβακ στα τέλη του περασμένου μήνα δήλωσε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν 9,5 εκατομμύρια bpd.

Η παραγωγή μειώθηκε από την ετήσια αιχμή των 11,7 εκατομμυρίων bpd το 2019 σε περίπου 10,8 εκατομμύρια τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών με τον ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, η Ρωσία αποφάσισε να μη δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή αργού πετρελαίου, μετά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,6%, 4,1% και 4,9% αντίστοιχα από τον Μάρτιο, όπως εκτιμά το Reuters.

Ο Νόβακ είπε ότι η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή κατά 350.000 bpd επιπλέον τον Απρίλιο και τις εξαγωγές κατά 121.000 bpd από τα επίπεδα του Μαρτίου. Τον Μάιο, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 400.000 bpd και οι εξαγωγές κατά 71.000 bpd. Τον Ιούνιο, όλες οι πρόσθετες περικοπές θα προέρχονται από την παραγωγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v