Συμφωνία-σταθμός Visa, Mastercard για τα swipe fees στις ΗΠΑ

Οι έμποροι λιανικής θα μπορούν να χρεώνουν διαφορετικές τιμές στους καταναλωτές, ανάλογα με την κάρτα που χρησιμοποιούν. Εξοικονόμηση $30 δισ. σε βάθος πενταετίας από τις χαμηλότερες προμήθειες συναλλαγών.

Συμφωνία-σταθμός Visa, Mastercard για τα swipe fees στις ΗΠΑ

Η Visa και η Mastercard συμφώνησαν την Τρίτη να μειώσουν τις προμήθειες συναλλαγών τους στις ΗΠΑ, σε έναν διακανονισμό-ορόσημο με τους εμπόρους λιανικής που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα τους εξοικονομήσει 30 δισ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, προβλέπει ότι οι εταιρείες πληρωμών θα μειώσουν τα λεγόμενα swipe fees που χρεώνουν στους πωλητές αγαθών και υπηρεσιών για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Θα επιτρέψει επίσης στους εμπόρους λιανικής να χρεώνουν διαφορετικές τιμές στους καταναλωτές, με βάση την πιστωτική κάρτα που χρησιμοποιούν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συμφωνία βάζει τέλος σε μια νομική διαμάχη πολλών δεκαετιών των δύο κολοσσών με τους εμπόρους σχετικά με τα τέλη διεκπεραίωσης πληρωμών.

Επί του παρόντος, οι έμποροι μπορούν να χρεώνουν μια επιπλέον προμήθεια για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν κάρτες American Express, αλλά η Visa και η Mastercard τους έχουν εμποδίσει να το κάνουν για τους χρήστες τους.

Ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει την απαίτηση να μεταφέρουν οι έμποροι λιανικής την εξοικονόμηση πόρων από τα χαμηλότερα τέλη στους καταναλωτές.

«Με απευθείας διαπραγματεύσεις με εμπόρους, καταλήξαμε σε μια διευθέτηση με ουσιαστικές παραχωρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κιμ Λόρενς, πρόεδρος της Visa North America.

Ο Ρομπ Μπίαρντ, επικεφαλής νομικός διευθυντής, γενικός σύμβουλος και επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής στη Mastercard, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία κλείνει μια μακροχρόνια διαφωνία παρέχοντας ουσιαστική βεβαιότητα και αξία στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την αποδοχή των προγραμμάτων καρτών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v