Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ για τη Ράφα

Στο τραπέζι οι εναλλακτικές για τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα. Τέσσερις νεκροί και δεκαεπτά τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο Αλ Ακσά.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ για τη Ράφα

Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ψηφιακά εναλλακτικές προτάσεις της Ουάσιγκτον για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, αναφέρει ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλείται πηγές του στις δύο κυβερνήσεις.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και η ισραηλινή τον Ρον Ντέρμερ, σύμβουλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον ομόλογο του κ. Σάλιβαν, τον Τσάχι Χανέγκμπι. Σχεδιάζεται να ακολουθήσουν συνομιλίες διά ζώσης «την επόμενη εβδομάδα».

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές ως αυτό το στάδιο.

Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε νοσοκομείο στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Ακσά της Λωρίδας της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκαεπτά, ανέφερε χθες Κυριακή ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέσω X, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο «κέντρο διοίκησης» της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς.

Σε μήνυμά του, ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε πως ομάδα του ΠΟΥ βρισκόταν επιτόπου «όταν σκηνή στο προαύλιο του νοσοκομείου χτυπήθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) 17 τραυματίστηκαν». Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θύματα, διαβεβαίωσε πάντως πως τα μέλη του προσωπικού του ΠΟΥ είναι σώα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νωρίτερα μέσω X ότι αεροσκάφος του «έπληξε κέντρο διοίκησης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και τρομοκράτες (...) στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Ακσά στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Στο «πλήγμα ακριβείας» αυτό «το κτίριο του νοσοκομείου Αλ Ακσά δεν υπέστη ζημιά και η λειτουργία του δεν επηρεάστηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τέντρος, η ομάδα του ΠΟΥ είχε πάει στο νοσοκομείο αυτό για να κάνει αποτίμηση των αναγκών και να παραλάβει θερμοκοιτίδες προς αποστολή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Αποσύρθηκαν άρματα μάχης από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες νωρίς το πρωί.

Τα άρματα και τα άλλα οχήματα βγήκαν από τον περίβολο του νοσοκομείου, όπου είχαν εισβάλει δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του AFP, τα άρματα άνοιξαν πυρ για να καλύψουν την αποχώρησή τους και έφυγαν από τη συνοικία Ρίμαλ προς νοτιοδυτική κατεύθυνση στην πόλη της Γάζας, προς τη συνοικία Τελ αλ Χάουα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει πως απέσυρε τις δυνάμεις του από το νοσοκομείο ως αυτό το στάδιο.

Στο νοσοκομείο Σίφα, στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, που μετατράπηκε εκ νέου σε θέατρο άγριων μαχών στην επιχείρηση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός τη 18η Μαρτίου στο συγκρότημα, ο δόκτωρ Τέντρος περιέγραψε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Το Ισραήλ υποστήριξε όταν εξαπέλυε την επιχείρηση πως στο νοσοκομείο κρύβονται «υψηλόβαθμοι τρομοκράτες» της Χαμάς.

«21 ασθενείς πέθαναν αφότου το νοσοκομείο τέθηκε υπό πολιορκία τη 18η Μαρτίου. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από το νοσοκομείο, σύμφωνα με ενημερώσεις από το νοσοκομείο Σίφα που κάνει υγειονομικός μέσα σε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στα απομεινάρια του κέντρου υγείας παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ακατάλληλο κτίριο, την ώρα που το προσωπικό δεν έχει καν τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει περίθαλψη: «Ούτε πάνες, ούτε καθετήρες και ουροσυλλέκτες, ούτε νερό για να καθαρίσει τις πληγές».

«Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. Από χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο), δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους», συνέχισε ο Δρ. Τέντρος.

«Εξαπλώνονται μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών» και «τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v