Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 2.000 βόμβες στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ενισχύεται το οπλοστάσιο του Τελ Αβίβ με έγκριση Ουάσιγκτον, παρά τις αμερικανικές ανησυχίες για την ισραηλινή πολεμική τακτική στη Γάζα και παρά τη διεθνή κατακραυγή για την πολύνεκρη επίθεση σε ανθρωπιστική αποστολή. Αποκάλυψη CNN.

Πάνω από 2.000 βόμβες στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πρόσφατα τη μεταφορά περισσότερων από 1.000 βομβών 250 κιλών και πάνω από 1.000 βομβών μικρής διαμέτρου στο Ισραήλ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενισχύοντας το οπλοστάσιο του Τελ Αβίβ παρά τις αμερικανικές ανησυχίες για την ισραηλινή τακτική στον πόλεμο στη Γάζα, αποκαλύπτει το CNN.

Η άδεια μεταφοράς των βομβών δόθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές. Εγκρίθηκε δηλαδή πριν το ισραηλινό χτύπημα στην ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή στη Γάζα το ίδιο βράδυ, που επέφερε τον θάνατο επτά υπαλλήλων της οργάνωσης World Central Kitchen, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η είδηση της έγκρισης έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ αντιμετωπίζει νέα διεθνή καταδίκη για την επίθεση και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων Δημοκρατικών να περιοριστεί η στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.

Περίπου 200 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του 6μηνου πολέμου, αναφέρει το CNN.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ενέκριναν τη μεταφορά παρόμοιου οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 2.000 βομβών 1.000 κιλών, γνωστών ως MK84. Τέτοιες βόμβες έχουν συσχετιστεί με μαζικές φρικαλεότητες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ισραηλινών επιδρομών σε προσφυγικούς καταυλισμούς πέρυσι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, παρότι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν δημόσια πως το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια του εξάμηνου πολέμου. 

Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

«Έχουμε μακροχρόνια δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ, ώστε να συμβάλουμε στη διασφάλιση της ικανότητάς του να αμυνθεί», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Τρίτη.

Στις νέες αμερικανικές πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ συμπεριλαμβάνονται μαχητικά αεροσκάφη F-15, αξίας 18 δισ. δολαρίων, που ετοιμάζεται να εγκρίνει η Ουάσιγκτον, μεταδίδει το CNN.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v