Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Από τη στάση σας θα εξαρτηθεί η στάση μας

Η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά την επίθεση κατά της WCK. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε κατάπαυση πυρός στη Γάζα και μέτρα από το Ισραήλ για την προστασία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Από τη στάση σας θα εξαρτηθεί η στάση μας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα Πέμπτη, τρεις μέρες αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους της οργάνωσης World Central Kitchen στη Γάζα.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διήρκεσε λιγότερο από 30 λεπτά, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν τόνισε πως «τα χτυπήματα σε εργαζομένους ανθρωπιστικών αποστολών είναι απαράδεκτα, όπως και η συνολική ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα».

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφή την ανάγκη ώστε το Ισραήλ να «ανακοινώσει και να εφαρμόσει μια σειρά από συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα για την αντιμετώπιση των δεινών για τους πολίτες, του ανθρωπιστικού πόνου και της ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η πολιτική των ΗΠΑ «σε σχέση με τη Γάζα», πρόσθεσε, «θα καθοριστεί από την εκτίμησή μας για την άμεση δράση του Ισραήλ ως προς αυτά τα βήματα». Και τόνισε ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός «είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την προστασία των αθώων πολιτών».

Ο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει δημόσια πως το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου, που συμπληρώνει έξι μήνες.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει επίσης ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου «συζήτησαν τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ».

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ απέναντι σ' αυτές τις απειλές», αναφέρεται.

Ο Μπάιντεν φέρεται εξοργισμένος και αποκαρδιωμένος από την πρόσφατη επίθεση κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε κάποια θεμελιώδη αλλαγή ως προς τη σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ εναντίον των παλαιστινιακών μαχητών της Χαμάς, μεταδίδει το Reuters.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v