Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ήλιος της οικονομίας ανατέλλει στη Νότια Ευρώπη

Θάλασσα, τουρισμός, εξαγωγές δίνουν αέρα νικητή στις χώρες που άλλοτε χλευάζονταν ως σπάταλες. Τα κατά Bloomberg πλεονεκτήματα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας απέναντι στη γαλλογερμανική... μουντίλα.

Ο ήλιος της οικονομίας ανατέλλει στη Νότια Ευρώπη

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, που χλευάζονταν από καιρό από τους πλουσιότερους βόρειους γείτονές τους, έχουν ανατρέψει τα δεδομένα καθώς ενισχύουν τον ρόλο τους ως μοχλοί ανάπτυξης στην εύθραυστη ζώνη του ευρώ, γράφει σε αφιέρωμά του για τον νοτιοευρωπαϊκό... ήλιο της οικονομίας το Bloomberg.

Στοιχεία της S&P Global που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η Ισπανία και η Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων, με ταχύτερη ανάπτυξη τον Μάρτιο. Παρόμοια τάση φαίνεται και στην Ελλάδα, επισημαίνεται. Έτσι, με μοχλό τις νότιες χώρες, η νομισματική ένωση σπάει το κέλυφος της συρρίκνωσης για πρώτη φορά σε 10 μήνες.

«Η Ισπανία και η Ιταλία έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση, με ρυθμούς ανάπτυξης που επιταχύνονται στους ισχυρότερους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο», σημειώνει η Hamburg Commercial Bank. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία, που ξεκίνησε στα μέσα του 2023.

Η τουριστική έκρηξη μετά την πανδημία, η άνθηση των εξαγωγών και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας χάρη στις ανανεώσιμες πηγές έχουν δώσει στις χώρες της της Μεσογείου το πλεονέκτημα στη ζώνη του ευρώ.

Μόλις πριν από μια δεκαετία, αυτές οι ίδιες χώρες —που χαρακτηρίζονταν υποτιμητικά ως σπάταλες και λιγότερο παραγωγικές— ήταν στον πυρήνα της κρίσης χρέους που έθεσε υπό αμφισβήτηση την ίδια την επιβίωση του νομίσματος.

Φέτος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στη νομισματική ένωση των 20 κρατών μελών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2024 και ανέφερε δημοσιονομικό έλλειμμα που υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της για το 2023, οδηγούμενη σε περικοπές δαπανών κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία βρίσκεται πιθανότατα στο τέλος μιας ρηχής ύφεσης, που επιβαρύνεται από τους διστακτικούς καταναλωτές, την ασθενή εξωτερική ζήτηση και το υψηλό κόστος δανεισμού.

Επενδυτές, όπως η Vanguard Asset Management, η JPMorgan Asset Management και η Neuberger Berman, αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι ένα ράλι που μείωσε σημαντικά το premium έναντι της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα: Μια «υπέροχη» τριπλέτα

«Μας αρέσει πολύ η Ισπανία», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών τιμών στη Vanguard. «Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη εκεί συνεχίζουν να μην τιμολογούνται δίκαια από την αγορά. Όλα φαίνονται υπέροχα στην Ισπανία, αλλά μακροπρόθεσμα - ειδικά με τα δεδομένα που είχαμε πρόσφατα από τη Γαλλία - μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συμπίεσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας».

Στη γειτονική Πορτογαλία, ο τουρισμός απέφερε έσοδα ρεκόρ 25 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, από 21 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η χώρα έχει επίσης σταθερή αύξηση εξαγωγών, οι οποίες παραδοσιακά περιλάμβαναν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από το 2019, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στην Ευρώπη.

Έχει επίσης γίνει hotspot ακινήτων για ξένους αγοραστές. Πλούσιοι επενδυτές εξαγοράζουν εμπορικά κτίρια, καθώς και ξενοδοχεία και οικιστικά ακίνητα τα τελευταία χρόνια.

Με την ανάκαμψη των βροχοπτώσεων και την αφθονία των ανεμογεννητριών, η Πορτογαλία μπόρεσε επίσης να μειώσει την ανάγκη χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας. Πέρυσι, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 25% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και η υδροηλεκτρική ενέργεια το 23%, ενώ οι μονάδες με αέριο αντιπροσώπευαν το 19%.

Η Ελλάδα, η οποία κέρδισε ξανά την επενδυτική της βαθμίδα στα τέλη του περασμένου έτους, έχει δει τον τουρισμό να σπάει επίπεδα ρεκόρ κάθε χρόνο μετά την πανδημία, τονίζει το Bloomberg. Ο τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας αποφέροντας 15,7% περισσότερα έσοδα το 2023.

Οι κατασκευές είναι επίσης μεγάλος μοχλός ανάπτυξης, με σχεδόν 56% περισσότερες οικοδομικές άδειες πέρυσι σε σύγκριση με το 2019.

Σε μια άλλη ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δεινά του χρέους της, η πώληση μεριδίου 30% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πριν από δύο μήνες σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v