Ισραήλ: Στη γωνία ο Νετανιάχου, συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Παραίτηση του πρωθυπουργού ζητούν διαδηλωτές και αντιπολίτευση, με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Εκλεισε έξι μήνες ο πόλεμος στη Γάζα. Στις ΗΠΑ για συνομιλίες με Μπλίνκεν και Σάλιβαν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Ισραήλ: Στη γωνία ο Νετανιάχου, συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ισραήλ εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η χώρα μπαίνει σήμερα Κυριακή στον έβδομο μήνα πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην «πλατεία της δημοκρατίας», μια διασταύρωση δρόμων που ονομάστηκε έτσι μετά τις τεράστιες συγκεντρώσεις του 2023 εναντίον του σχεδίου μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθούσε ο πρωθυπουργός, αλλά η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Κρατώντας καρικατούρες του «Μπίμπι» και φωνάζοντας συνθήματα εχθρικά για τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, ο οποίος κατηγορείται στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών, κυρίως για διαφθορά, ζήτησαν να παραιτηθεί χωρίς καθυστέρηση και απαίτησαν «εκλογές τώρα», σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές ενώθηκαν στη συνέχεια με άλλους που ζητούσαν λύση με διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των 129 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται και από τους οποίους οι 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με το στρατό. Περίπου 250 όμηροι είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη και μια γυναίκα αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια συμπλοκών με τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε εξάλλου, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, τη σύλληψη ενός αυτοκινητιστή ο οποίος τραυμάτισε ελαφρά τρεις ανθρώπους πέφτοντας πάνω στο πλήθος με το όχημά του την ώρα που οι διαδηλωτές διαλύονταν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περίπου 50 άλλες τοποθεσίες. Στην Καισάρεια, βόρεια του Τελ Αβίβ, αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές οι οποίοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στην ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου και ένα άτομο συνελήφθη, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας στη διάρκεια διαδήλωσης στο Κφαρ Σάμπα, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε επίσης να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

«Δεν έμαθαν τίποτα. Δεν άλλαξαν. Όσο δεν τους διώχνουμε, δεν θα επιτρέψουν σ' αυτή τη χώρα να πάει μπροστά», είπε πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί εκεί με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σήμερα Κυριακή, διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 4 στρατιωτών

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε σήμερα τα ονόματα 4 στρατιωτών του που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, με τους οποίους ανέρχονται σε 604 οι απώλειες Ισραηλινών στρατιωτών στις μάχες.

Οι τέσσερις καταδρομείς έχασαν τη ζωή τους χθες Σάββατο στη νότια Γάζα, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, έπειτα από εβδομάδες σχετικά χαμηλών απωλειών στις τάξεις του.

Χθες η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μαχητές της είχαν στήσει ενέδρα κατά ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραήλ-ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Λαπίντ μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες 06/04/2024 22:10 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA Ιερουσαλήμ, Ισραήλ 222 Greek

Επίσκεψη Λαπίντ στην Ουάσιγκτον

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ αναχώρησε «για διπλωματική επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της (αμερικανικής) κυβέρνησης», μεταξύ των οποίων τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε το κόμμα του, το Γες Ατίντ, με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το στενότερο σύμμαχό τους είναι τεταμένες εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η σχέση ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν προσφάτως ψυχρανθεί σημαντικά.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο Λαπίντ θα συναντήσει επίσης τον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο οποίος προ ημερών επιδοκίμασε την έκκληση για πρόωρες εκλογές από πλευράς Μπένι Γκαντς, μέλους του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου και κύριου αντιπάλου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, λέγοντας πως αυτό είναι «το σωστό που πρέπει να γίνει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v