Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ

Προσγειώνει τις προσδοκίες για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα ο αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Αλί Μπαράκα. Σχέδιο τριών σημείων υπό εξέταση.

H Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ

Η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση που κατέθεση το Ισραήλ στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Αλί Μπαράκα στο Reuters.

Νωρίτερα αξιωματούχος της Χαμάς είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. 

Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Μαζέντ Μοχάμεντ αλ-Ανσαρί στο BBC ότι μια νέα πρόταση στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα μπορεί να γεφυρώσει το εδραιωμένο χάσμα μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι το Κατάρ παίρνει θάρρος από την πρόσφατη πρόταση, προσθέτοντας: «Αν με ρωτήσετε αν είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα απ' ό,τι πριν από μερικές μέρες, θα έλεγα "ναι"».

Από την άλλη, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου από πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση, η Χαμάς εξετάζει πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας στη βάση τριών σταδίων, το πρώτο εκ των οποίων προβλέπει κατάπαυση του πυρός για διάστημα έξι εβδομάδων.

Αυτή η πρώτη φάση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 800-900 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, προβλέπεται εξάλλου η είσοδος στον θύλακα 400-500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια σε καθημερινή βάση και η επιστροφή των κατοίκων της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, στις εστίες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v