Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εξετάζει και η Αυστραλία

Αλλαγή πολιτικής από την Καμπέρα: Ίσως είναι ο μόνος τρόπος να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του Ισραήλ. Προϋπόθεση και στόχος να βγει η Χαμάς από το παιχνίδι. Το δέλεαρ και τα αγκάθια.

Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εξετάζει και η Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ δήλωσε ότι η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε σταματήσει και στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους - που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα σ' ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια - δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

«Θα μπορεί επίσης να ενισχύσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό. Θα μπορεί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή», πρόσθεσε σε ομιλία της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.

Η επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θεωρούνταν επί μακρόν από τις δυτικές χώρες ως πιθανό αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν κάποια στιγμή να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, όχι όμως πριν επιλυθούν ακανθώδη θέματα, όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οριστική συμφωνία για τα σύνορα.

Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, οι διπλωμάτες ορισμένων χωρών επανεξετάζουν αυτή την πιθανότητα.

«Οι αποτυχίες της προσέγγισης αυτής εκ μέρους όλων εδώ και δεκαετίες - όπως και η άρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου να εξετάσει το θέμα παλαιστινιακού κράτους - είναι αιτία μεγάλης απογοήτευσης», δήλωσε η Γουόνγκ.

«Η διεθνής κοινότητα εξετάζει επομένως τώρα το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους ως τρόπο οικοδόμησης της δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η Γουόνγκ υποστήριξε δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Εθνη θα κάνει μη αναστρέψιμη τη λύση των δύο κρατών.

«Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει ο ατέρμονος κύκλος της βίας», τόνισε η Γουόνγκ, αποκλείοντας ωστόσο κάποιον ρόλο για τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα. Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σ' ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», υπογράμμισε.

Η Γουόνγκ δήλωσε ότι κάνουν λάθος «όσοι ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό», γιατί η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών. «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα ασφάλεια για το Ισραήλ παρά μόνο αν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του».

Η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν ήδη επικαλεστεί την πιθανότητα να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

Το 2014, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες το είχαν κάνει πριν από τη Σουηδία και πριν γίνουν οι ίδιες μέλη της ΕΕ: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v