Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο σκάνδαλο εμπλέκεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νέος πονοκέφαλος για την πρόεδρο της Κομισιόν. Μετά την έρευνα για το Pfizergate, τέσσερις επίτροποι πιέζουν για απαντήσεις σχετικά με φερόμενη προνομιακή μεταχείριση μέλους της ομάδας της.

Σε νέο σκάνδαλο εμπλέκεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε την Τρίτη στις κατηγορίες για προνομιακή μεταχείριση μέλους της ομάδας της, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται ενόψει των ευρωεκλογών.

Οπως μεταδίδει το Politico, η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Κομισιόν ανέθεσε τον υψηλά αμειβόμενο ρόλο του εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον ευρωβουλευτή Markus Pieper, ο οποίος ανήκει στο ίδιο γερμανικό συντηρητικό κόμμα με τη Φον ντερ Λάιεν, παρά το γεγονός ότι δύο άλλοι υποψήφιοι για τη θέση, και οι δύο γυναίκες, φέρονται να είχαν λάβει υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ κατά τη διαδικασία επιλογής.

Σε μια ένδειξη ότι η πολιτική αρχίζει να εισβάλλει στις λειτουργίες του εκτελεστικού οργάνου των Βρυξελλών ενόψει των ευρωεκλογών στις 6-9 Ιουνίου, τέσσερις κορυφαίοι επίτροποι πίεσαν τη Φον ντερ Λάιεν να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη διαφάνεια του διορισμού.

Η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε «Όλες οι διαδικασίες είναι σαφείς, καθαρές και διαφανείς, γι' αυτό και ο εκπρόσωπος των ΜΜΕ έχει ισχυρή θέση», όταν ρωτήθηκε στο Βερολίνο σχετικά με τον αμφιλεγόμενο διορισμό, ο οποίος έχει ελεγχθεί έντονα.

Σε επιστολή του με ημερομηνία 8 Απριλίου, ο επικεφαλής του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν προσπάθησε επίσης να διευθετήσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν τέσσερις άλλοι επίτροποι σχετικά με το θέμα.

«Και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη και θεωρήθηκαν γενικά κατάλληλοι για τη θέση. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το φύλο και η γεωγραφική ισορροπία αποτελούν γενικές πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά δεν αντικαθιστούν την αξία ως πρωταρχικό κριτήριο», ανέφερε ο Χαν σε επιστολή με ημερομηνία 8 Απριλίου. Υπερασπίστηκε τον διορισμό του Pieper από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες της Φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι ακολουθήθηκε ο κανονισμός και η «καθιερωμένη πρακτική». Ο Pieper επιλέχθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος «με βάση την τεράστια εμπειρία και το ιστορικό του στον τομέα των ΜΜΕ».

Αλλά σε απάντηση στις προσπάθειες της επικεφαλής της Επιτροπής να ξεπεράσει τη διαμάχη, οι τέσσερις επίτροποι που ηγούνται της εσωτερικής εξέγερσης -ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ και οι επίτροποι Νικολά Σμιτ, Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν- δήλωσαν ότι η επιστολή του Χαν δεν απαντά στις προηγούμενες ανησυχίες τους σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία.

«Είναι σημαντικό η απάντηση να καλύπτει πλήρως όλα τα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έγραψαν οι τέσσερις επίτροποι στην επιστολή, ζητώντας εκ νέου ανταλλαγή απόψεων για το θέμα «πολύ σύντομα». Οι επίτροποι συναντώνται για την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Σώματος σήμερα Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες από Βέλγους εισαγγελείς που ερευνούν τη Φον ντερ Λάιεν για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το Politico και εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης. Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO διερευνούν εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v