Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ και ΟΗΕ ερίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν καταμετρούν τη βοήθεια που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά αδυνατούν να τη διανείμουν. Ο ΟΗΕ ανταπαντά ότι οι Ισραηλινοί στέλνουν μισογεμάτα φορτηγά.

Ισραήλ και ΟΗΕ ερίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το Ισραήλ κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι υπο-καταμετρούν τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν προβληματική προσέγγιση που στοχεύει να αποκρύψει τις δικές τους δυσκολίες στη διανομή, εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης σε βάρος του Ισραήλ ώστε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων προμηθειών.

Την ώρα που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες μέρες, ο ΟΗΕ δίνει πολύ μικρότερα νούμερα και επισημαίνει ότι η βοήθεια απέχει πολύ από τις ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.

Έξι μήνες από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας είναι άστεγοι, περιοχές του θύλακα βρίσκονται αντιμέτωπες με τον λιμό, πολιτικές υποδομές έχουν καταστραφεί και καταγράφεται ευρεία διασπορά ασθενειών.

Οργανώσεις αρωγής, μεταξύ άλλων υπηρεσίες των ΗΕ, προτρέπουν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και να διευκολύνουν τη διανομή τους στον μικρό θύλακα.

Την ώρα που το Ισραήλ αναφέρει ότι 419 φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, η βασική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που δραστηριοποιείται εκεί, η UNRWA, λέει πως μονάχα 223 φορτηγά εισήλθαν εκείνη την ημέρα.

Τόσο η μονάδα COGAT, που ανήκει στον ισραηλινό στρατό και είναι υπεύθυνη για τη διανομή βοήθειας, όσο και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ επισημαίνουν πως η απόκλιση στους αριθμούς είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών τρόπων καταμέτρησης.

«Τα λανθασμένα νούμερα των Ηνωμένων Εθνών είναι αποτέλεσμα της ατελούς μεθόδου τους στην καταμέτρηση. Αντί να μετρούν τον πραγματικό αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν τις δυσκολίες τους στη διανομή σε υλικοτεχνικό πλαίσιο, καταμετρούν μονάχα τα φορτηγά που εκείνοι περνούν από την πλευρά των συνόρων της Γάζας», τονίζει η COGAT σε ανακοίνωση.

Χθες, ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος τύπου της OCHA, ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ, είπε ότι η ισραηλινή καταμέτρηση αφορά φορτηγά μονάχα γεμάτα μερικώς, ώστε να συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις του στρατού για τη διανομή.

«Η COGAT καταμετρά ό,τι ελέγχουν διεξοδικά και στέλνουν για να περάσουν τα σύνορα. Εμείς μετράμε φορτηγά που φτάνουν στις αποθήκες μας», εξήγησε ο Λάρκε.

«Τα φορτηγά που μπαίνουν, τα οποία έχει ελέγξει η COGAT, είναι μισογεμάτα. Αυτή είναι μια προϋπόθεση που εφαρμόζουν για λόγους διεξοδικού ελέγχου. Όταν εμείς μετράμε τα φορτηγά στην άλλη πλευρά, όταν έχουν ξαναγεμίσει, είναι γεμάτα», υπογράμμισε.

Εξαιτίας άλλων περιορισμών που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί, τα φορτηγά συχνά δεν διασχίζουν τα σύνορα και δεν φθάνουν στις αποθήκες σε μία ημέρα, περιπλέκοντας περαιτέρω τον σαφή υπολογισμό, είπε ο Λάρκε.

«Οι Αιγύπτιοι οδηγοί και τα φορτηγά δεν μπορούν ποτέ να βρίσκονται στην ίδια περιοχή την ίδια στιγμή με τους Παλαιστίνιους οδηγούς και τα φορτηγά. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ομαλή παράδοση. Πρώτα, πρέπει να εισέλθουν τα πάντα, να ξεφορτωθούν, όλοι πρέπει να βγουν έξω, προτού νέα σειρά φορτηγών από το εσωτερικό της Γάζας με παλαιστινιακές πινακίδες, με Παλαιστίνιους οδηγούς που έχουν ελεγχθεί, να εισέλθουν και να τα πάρουν», περιέγραψε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v