Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό πλήγμα κατέστρεψε τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο

Από την επίθεση προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά, ωστόσο δεν υπήρξαν θύματα ή διακοπές ρεύματος στις περιοχές που τροφοδοτούνται από το εργοστάσιο. «Τρομερό» το μέγεθος της καταστροφής, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Centrenergo.

Ρωσικό πλήγμα κατέστρεψε τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο φέρεται να καταστράφηκε από ρωσική πυραυλική επίθεση σήμερα, Πέμπτη, καθώς η Μόσχα εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές της σε υποδομές ενέργειας, μεταδίδει το CNN.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Trypilska (TPP), με την εταιρεία να προσπαθεί ακόμη να οριοθετήσει τη φωτιά στο εργαστήριο στροβίλων του εργοστασίου, ανακοίνωσε η εταιρεία ενέργειας Centrenergo. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξαν θύματα και η επίθεση δεν οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στο Κίεβο ή άλλες περιοχές που τροφοδοτούνται από το Trypilska.

Το εργοστάσιο ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας σε Κίεβο, Τσερκάσι και Ζιτομίρ.

Για περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου, η Ρωσία στοχεύει συστηματικά τις ενεργειακές υποδομές  της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και, μαζί με αυτό, να κάμψει το πνεύμα του ουκρανικού λαού, στερώντας του ηλεκτρισμό, θέρμανση, νερό και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Η επίθεση στο εργοστάσιο Trypilska έρχεται μετά από προηγούμενη επιδρομή της Μόσχας σε εργοστάσιο της εταιρείας στο Χάρκοβο, που έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου, πρόσθεσε η Centrenergo. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το τρίτο εργοστάσιο της εταιρείας, Vuhlehirska TPP, στην περιοχή του Ντόνετσκ τον Ιούλιο του 2022. «Ως αποτέλεσμα της σημερινής μαζικής επίθεσης, ολόκληρη η παραγωγική μας ικανότητα καταστράφηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομερό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς στην ιστορία της εταιρείας. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Centrenergo, Andriy Gota.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v