Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή κατά Γερμανίας για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Νομική διαδικασία ξεκίνησαν πέντε Παλαιστίνιοι που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από πλήγματα ισραηλινών πυραύλων. Δεύτερη εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ η Γερμανία - μετά τις ΗΠΑ.

Προσφυγή κατά Γερμανίας για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Πέντε Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσέφυγαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης η οποία ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Πέμπτη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Οι πέντε Παλαιστίνοι κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα. Όλοι τους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από πλήγματα ισραηλινών πυραύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (ECCHR) που τους εκπροσωπεί στο Βερολίνο. Στράφηκαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης –συγκεκριμένα, του υπουργείου Οικονομικών– επειδή ενέκρινε την παράδοση 3.000 αντιαρματικών όπλων στο Ισραήλ. Ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι παραδόσεις αυτές και να σταματήσουν, εάν είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία.

Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του δυο εβδομάδες για να απαντήσει στην προσφυγή.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι εκπροσωπούνται στο Βερολίνο από το ECCHR, που στηρίζεται από τρεις μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), το Κέντρο Αλ Μεζάν (και τα δύο στη Γάζα) και την Αλ Χακ στη Ραμάλα. Σε σχετική ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του ECCHR Βόλφγκανγκ Κάλεκ αναφέρει: «Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της εάν εξάγει όπλα για έναν πόλεμο όπου είναι προφανές ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι ενάγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, η οποία συμφωνήθηκε με αφορμή το Ολοκαύτωμα, και τις Συμβάσεις της Γενεύης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γερμανία στηρίζει θερμά το Ισραήλ καθώς θεωρεί ότι φέρει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντί του μετά τη σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Μεταξύ 2019-23, το 30% των όπλων που παραδόθηκαν στο Ισραήλ προέρχονταν από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Sipri). Είναι δηλαδή η δεύτερη χώρα σε παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ.

Εναντίον της Γερμανίας προσέφυγε τη Δευτέρα η Νικαράγουα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρώντας ότι «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστίνιων, επειδή στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v