Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Χειροτέρεψε πολύ η κατάσταση στα μέτωπα, παραδέχεται ο Α/ΓΕΕΘΑ

Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, προειδοποίησε ο Σίρσκι. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη χωριού κοντά στην Αβντιίβκα.

Ουκρανία: Χειροτέρεψε πολύ η κατάσταση στα μέτωπα, παραδέχεται ο Α/ΓΕΕΘΑ

Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι οι  δυνάμεις του δυσκολεύεται να σταματήσουν την πολύπλευρη και εντεινόμενη ρωσική επίθεση.

«Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες», έγραψε ο ουκρανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ολεξάντερ Σίρσκι στο Telegram κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ το Σάββατο.

Είπε ότι μια «σημαντική εντατικοποίηση των επιθετικών ενεργειών του εχθρού» κατά μήκος νοτιοανατολικού μετώπου ήταν άμεση απόρροια της μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης που έχει αποκτήσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους Financial Times ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι με την ελπίδα να καταλάβει περισσότερα εδάφη στις περιοχές του Ντόνετσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο ανησυχούν επίσης ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει επίθεση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά. 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για την αποδυναμωμένη αεράμυνα της χώρας του μετά από μαζικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. 

«Ο εχθρός επιτίθεται ενεργά στις θέσεις μας προς την κατεύθυνση του Λυμάν και του Μπαχμούτ», τόνισε ο Σίρσκι, αναφερόμενος σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. «Στην κατεύθυνση του Ποκρόβσκ, προσπαθεί να σπάσει τις άμυνές μας χρησιμοποιώντας δεκάδες τανκς» πρόσθεσε.

Ο Σίρσκι σημείωσε ακόμα ότι ο ζεστός, ξηρός καιρός, ο οποίος έχει καταστήσει τα περισσότερα εδάφη προσβάσιμα σε τανκς, έχει βοηθήσει την προέλαση της Ρωσίας.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε χωριό κοντά στην Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, σε μια νέα προέλαση στο πλαίσιο της προώθησής του στην περιοχή.

Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι κατέλαβε χωριό κοντά στην Αβντιίβκα

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε χωριό κοντά στην Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, σε μια νέα προέλαση στο πλαίσιο της προώθησής του στην περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του πήραν τον έλεγχο του χωριού Περβομάισκε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Οι στρατιώτες «απελευθέρωσαν» το Περβομάισκε, νοτιοδυτικά της Αβντιίβκα, την οποία κατέκτησαν τον Φεβρουάριο, τονίζει.

Η Ρωσία αναφέρει συχνά ότι καταγράφει πρόοδο στις επιχειρήσεις της στην περιοχή απέναντι σε έναν ουκρανικό στρατό που δεν έχει πυρομαχικά και δυσκολεύεται να στρατολογήσει στρατιώτες.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιώτες του βελτίωσαν την τακτική τους θέση στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο μέτωπο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v