Ουγγαρία: Δεν θα συμμετέχουμε στις «τρέλες» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Βουδαπέστη «θα μείνει έξω απ' αυτή την τρελή αποστολή, παρά την πίεση που δέχεται», δήλωσε ο ΥΠΕξ Πέτερ Σιγιάρτο αναφορικά με το πρόγραμμα της Συμμαχίας για παροχή μακροπρόθεσμης βοήθειας 100 δισ. ευρώ στο Κίεβο.

Ουγγαρία: Δεν θα συμμετέχουμε στις «τρέλες» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο του ΝΑΤΟ να βοηθήσει μακροπρόθεσμα την Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «τρελή αποστολή».

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον Απρίλιο να σχεδιάσουν τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη που θα παράσχουν στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, μέσω της συγκρότησης ενός ταμείου αξίας ύψους 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει ορισμένες συντονιστικές ενέργειες τις οποίες μέχρι τώρα εκτελεί η «ομάδα Ραμστάιν», ένας συνασπισμός χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στο σχέδιο. «Η Ουγγαρία θα μείνει έξω από την τρελή αποστολή του ΝΑΤΟ παρά την πίεση», είπε σε εκδήλωση που μεταδιδόταν ζωντανά μέσω Facebook, στο Λονδίνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς, απαντώντας στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, έγραψε στην πλατφόρμα X ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει καμία πρόταση του ΝΑΤΟ που «μπορεί να φέρει τη συμμαχία πιο κοντά στον πόλεμο ή να τη μετατρέψει από αμυντικό σε επιθετικό συνασπισμό».

Οι σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και του ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί επειδή η Ουγγαρία καθυστέρησε να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία –κάτι που τελικά έγινε τον Μάρτιο- και επίσης λόγω των θερμών δεσμών που διατηρεί ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν (φωτ.) με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Ντέιβιντ Πρέσμαν, απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, είπε νωρίτερα ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ προειδοποιούν την Ουγγαρία για τους κινδύνους της «στενής και διευρυνόμενης» σχέσης της με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι, εάν αυτή είναι η πολιτική επιλογή της Βουδαπέστης, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προστατεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας όσον αφορά την ασφάλεια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v