Αρμένιοι διαδηλώνουν κατά της παραχώρησης εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν

Συγκέντρωση στο Γερεβάν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης Πασινιάν να παραχωρήσει μεθοριακά χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας μετά την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αρμένιοι διαδηλώνουν κατά της παραχώρησης εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Γερεβάν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης της Αρμενίας να «παραχωρήσει» εδάφη στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, τον «αιώνιο» αντίπαλό της.

Οι αρμενικές αρχές, επιδιώκοντας μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί μια διαμάχη πολλών δεκαετιών, ενέκριναν την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν ορισμένων μεθοριακών χωριών που είχε καταλάβει ο στρατός της Αρμενίας τη δεκαετία του 1990. Όμως η απόφαση αυτή, που από ορισμένους θεωρείται ως άσκοπη υπαναχώρηση, προκάλεσε αντιδράσεις.

«Ήρθα σήμερα εδώ επειδή θέλω να αφήσω στα παιδιά μας μια ωραία χώρα», είπε ο 77χρονος συνταξιούχος Εντίκ Νικογοσιάν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, να παραχωρούμε τα εδάφη μας», πρόσθεσε.

Η διαδήλωση ήταν το αποκορύφωμα της πορείας που ξεκίνησαν πριν από έξι ημέρες οι κάτοικοι της περιοχής του Ταβούς, όπου βρίσκονται τα χωριά αυτά. Οι κάτοικοι έφτασαν σήμερα στο Γερεβάν, όπου ενώθηκαν με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και με πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, αποδεχόμενος την επιστροφή των μεθοριακών χωριών, «ξεπουλάει τη γη μας», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Νόρικ Σαχραμανιάν. «Πρέπει να τον καθαιρέσουν το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο 43χρονος Τιγκράν Μπαλασανιάν, που έφυγε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ότι αγωνίστηκε «μέχρι τέλους» γι' αυτόν τον ορεινό θύλακα. «Όμως τον χάσαμε. Δεν θέλω να χάσουμε και την Αρμενία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ' αυτές τις αδύναμες αρχές να παραχωρήσουν την Αρμενία», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v