ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης

Το ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αντιμετωπίσει ευνοϊκά» την υποψηφιότητα της Παλαιστίνης να αναγνωριστεί ως πλήρες μέλος.

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα για τη χορήγηση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στην Παλαιστίνη.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ και εννέα κατά, ενώ 25 χώρες απείχαν.

Το ψήφισμα θα διευρύνει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως το να συμμετέχει και να μιλά σε συνεδριάσεις για όλα τα θέματα, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η Παλαιστίνη κατέχει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή στο διεθνές όργανο, το οποίο της επιτρέπει να συμμετέχει και να μιλά σε συναντήσεις που συζητούν θέματα σχετικά με την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.

Η ψηφοφορία αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος. 

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, το ψήφισμα δεν αναγνωρίζει καθεστώς μέλους στην Παλαιστίνη αλλά αναγνωρίζει ότι πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αντιμετωπίσει ευνοϊκά» το ζήτημα. 

Μια αίτηση για να γίνει ένα κράτος πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην περίπτωση της Παλαιστίνης μια τέτοια αίτηση θα αντιμετώπιζε το βέτο των ΗΠΑ, οι οποίες εμμένουν στη θέση ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία με το Ισραήλ για λύση δύο κρατών.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v