Αμφισημίες Ράμα για τα ιταλικά κέντρα μεταναστών επί αλβανικού εδάφους

«Δύσκολο να λειτουργήσουν τα ιταλικά κέντρα για αιτούντες άσυλο στη χώρα μας», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη La Repubblica. «Μου αποδόθηκαν λόγια που δεν είπα», τουίταρε στη συνέχεια.

Αμφισημίες Ράμα για τα ιταλικά κέντρα μεταναστών επί αλβανικού εδάφους

Σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνομιλία του με απεσταλμένο της εφημερίδας της Ρώμης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε:

«Το κέντρο (για παράτυπους μετανάστες σ.σ.) σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο, δεν είναι αυτό το θέμα. Το πρόβλημα θα είναι να μπορέσει να λειτουργήσει, η δυσκολία θα οφείλεται στις διαδικασίες: πώς θα καταστεί δυνατό να φτάνουν και να φεύγουν τρεις χιλιάδες άνθρωποι, κάθε είκοσι οκτώ ημέρες, με την ιταλική γραφειοκρατία και τους ευρωπαϊκούς νόμους;»

Σύμφωνα με τη La Repubblica, o Ράμα προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν ενστάσεις και πολιτικές διαμάχες και εξήγησε ότι στις δομές αυτές δεν θα ισχύουν οι αλβανικοί νόμοι».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αλβανίας αναφερόταν, εξηγεί ο Τύπος, στα δύο κλειστά κέντρα για αιτούντες άσυλο που θέλει να δημιουργήσει η Ιταλία στη βόρεια Αλβανία. Η ημερομηνία που αρχικά είχε οριστεί για την έναρξη λειτουργίας τους ήταν η 20ή Μαΐου αλλά, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει καν τα έργα οικοδόμησης.

Αργότερα, σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του αποδόθηκαν λόγια που δεν είπε και ότι «αν γύριζα εκατό φορές πίσω θα υπέγραφα ξανά, άλλες εκατό φορές, τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ιταλία και με καμία άλλη χώρα». Ο Ράμα υπογράμμισε επίσης ότι «δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν να τον σύρουν στο βάλτο της ιταλικής εσωτερικής πολιτικής διαμάχης».

Ο δημοσιογράφος της La Repubblica Τζεράρντο Γκρέκο, τέλος, ο οποίος υπέγραψε το άρθρο με τις επίμαχες δηλώσεις, ανταπάντησε ότι «οι ακριβείς δηλώσεις και η έννοια της ιδιαίτερα ευχάριστης αυτής συνομιλίας περιέχονται πιστά στο συγκεκριμένο δημοσιογραφικό κείμενο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v