Γερμανικά κόμματα μποϊκοτάρουν την ομιλία Ζελένσκι στην Μπούντεσταγκ

«Αρνούμαστε να ακούσουμε ομιλητή με παραλλαγή. Όχι σ' έναν πρόεδρο πολέμου και επαιτείας», δηλώνει η ακροδεξιά AfD. «O Ζελένσκι επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου για να εμπλακεί το ΝΑΤΟ», καταγγέλλει η αριστερή Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Γερμανικά κόμματα μποϊκοτάρουν την ομιλία Ζελένσκι στην Μπούντεσταγκ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) μποϊκοτάρισαν σήμερα την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Μπούντεσταγκ, προκαλώντας αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Αρνούμαστε να ακούσουμε έναν ομιλητή με παραλλαγή. Η θητεία του έληξε στις 21 Μαΐου και τώρα είναι στην εξουσία απλώς ένας πρόεδρος πολέμου και επαιτείας. Αλλά η Ουκρανία δεν χρειάζεται έναν πρόεδρο πολέμου τώρα, χρειάζεται έναν πρόεδρο ειρήνης, πρόθυμο να διαπραγματευτεί ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι και η χώρα να έχει μέλλον», δήλωσαν οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα, αιτιολογώντας την απόφαση να απέχουν από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μόνο τέσσερις από τους 77 ομοσπονδιακούς βουλευτές του κόμματος βρίσκονταν τελικά στην αίθουσα όταν έφθασε ο Ουκρανός πρόεδρος και δεν τον χειροκρότησαν.

Οι δέκα βουλευτές της BSW απουσίαζαν επίσης από την αίθουσα της ολομέλειας διαμαρτυρόμενοι για την πρακτική του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο. «Καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι αυτή τη στιγμή βοηθά στην προώθηση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου σπιράλ κλιμάκωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αποδέχεται και τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης», αναφέρει η BSW σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «υπολογίζει σε ανοιχτή κλιμάκωση και ελπίζει ότι τότε θα εμπλακεί αμέσως το ΝΑΤΟ».

Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» επικρίνει επίσης την παράδοση όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, αλλά και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσει την επιρροή του προκειμένου ο Ουκρανός πρόεδρος να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. «Το γεγονός ότι επιτράπηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει στην Μπούντεσταγκ αποτελεί επιπόλαιη έγκριση της πολιτικής του. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι κριτικός διάλογος. Αυτό δεν είναι εφικτό τη δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου, εμείς ως BSW δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της BSW.

«Η κυρία Βάγκενκνεχτ γίνεται αναξιόπιστη στις συζητήσεις της για ειρήνη, αν μποϊκοτάρει την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι. […] Πρόκειται για ξεκάθαρο ελιγμό της προκειμένου να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο απ' αυτό τον τρομερό πόλεμο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Ντυρ, ενώ ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ έκανε λόγο για «χοντροκομμένη περιφρόνηση στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο μιας χώρας» και σημείωσε ότι «οι Βάγκενκνεχτ και Σία αποτυγχάνουν στην προστασία του διεθνούς δικαίου απέναντι στη Ρωσία, υπό το φως μάλιστα της ιστορικής ευθύνης της Γερμανίας».

«Τα παιχνίδια τακτικής απέναντι σ' έναν αρχηγό κράτους που καλείται εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια να στηρίξει και να εκπροσωπήσει μια ολόκληρη χώρα σ' έναν πόλεμο είναι ασέβεια», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Γκάιντε Γιένζεν, ενώ ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) δήλωσε ότι «μάλλον η κυρία Βάγκενκνεχτ θα προτιμούσε να ακούσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v