Η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών επιχείρησε να πείσει τη UBS να μεταφέρει την έδρα της και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στο Λονδίνο, στην περίπτωση που η τράπεζα αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ελβετία εξαιτίας των αυστηρότερων κανόνων για τα κεφαλαιακά της αποθέματα.
Η Ρέιτσελ Ριβς, κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών, παρουσίασε το Λονδίνο ως πιθανή νέα έδρα της UBS στις συνομιλίες της με τον πρόεδρο της τράπεζας, Κολμ Κέλεχερ, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Οι δύο πλευρές εξέτασαν το ενδεχόμενο μεταφοράς της νομικής έδρας και της χρηματιστηριακής εισαγωγής της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον προχωρούσε σε αλλαγή έδρας, με την πιο πρόσφατη συνάντησή τους να πραγματοποιείται νωρίτερα μέσα στο έτος, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Οι επαφές αναδεικνύουν την προσπάθεια ξένων κυβερνήσεων να προσελκύσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την ώρα που η UBS βρίσκεται σε παρατεταμένη πολιτική αντιπαράθεση με τις αρχές της χώρας της για τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η UBS θα γινόταν η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του FTSE 100
Η μεταφορά της UBS στο Λονδίνο θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Με χρηματιστηριακή αξία 129 δισ. ελβετικών φράγκων (118 δισ. λίρες), η τράπεζα θα καταλάμβανε την τέταρτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του δείκτη FTSE 100, πίσω μόνο από τις HSBC, Shell και AstraZeneca.
Η UBS διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία στη βρετανική αγορά, απασχολώντας περίπου 8.000 εργαζομένους στους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής, της διαχείρισης περιουσίας και της διαχείρισης κεφαλαίων.
Η τράπεζα υπέστη πλήγμα τον προηγούμενο μήνα, όταν οι Ελβετοί νομοθέτες προχώρησαν με αυστηρούς νέους κανόνες, απορρίπτοντας μια συμβιβαστική πρόταση. Σύμφωνα με την UBS, οι νέες ρυθμίσεις θα την υποχρεώσουν να διατηρεί περίπου 16 δισ. δολάρια επιπλέον κεφαλαίων.
Παρότι η τράπεζα έχει δηλώσει ότι στόχος της παραμένει η συνέχιση της λειτουργίας της από την Ελβετία, ο Κολμ Κέλεχερ αναγνώρισε δημόσια τον προηγούμενο μήνα ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει την ελβετική έδρα της, εάν η αυστηροποίηση των κανόνων αποδειχθεί υπερβολικά επιβαρυντική.
Οι πιέσεις των μετόχων και το ενδεχόμενο μεταφοράς στις ΗΠΑ
Δύο μεγάλοι μέτοχοι έχουν επίσης ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει τη μεταφορά της έδρας. Τις τελευταίες εβδομάδες, η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Artisan Partners υποστήριξε ότι η Ελβετία «δεν αποτελεί πλέον ελκυστική ή επιθυμητή τοποθεσία» για την UBS.
Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έχει εξετάσει εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης των κεφαλαιακών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της έδρας της, όπως είχε αποκαλύψει στο παρελθόν η Financial Times. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η UBS σχεδιάζει ενεργά αυτή τη στιγμή να μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε κάποια άλλη χώρα.
Πολλοί αναλυτές του κλάδου θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την πιθανότερη εναλλακτική για την ελβετική τράπεζα, λόγω του πιο ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος και των φιλοδοξιών της να ανταγωνιστεί στη διαχείριση περιουσίας αμερικανικούς ομίλους, όπως η Morgan Stanley.
Ανώτατα στελέχη της UBS είχαν πραγματοποιήσει συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι, εξετάζοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς της τράπεζας στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσο μια τέτοια κίνηση είναι εφικτή, επικαλούμενοι τις νομικές περιπλοκές και το ενδεχόμενο η Ελβετία να επιβάλει στην τράπεζα υψηλό φόρο εξόδου. Άλλοι θεωρούν ότι μια συγχώνευση με μεγάλο αμερικανικό ή ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανότερη εναλλακτική.
Η προσπάθεια του Λονδίνου να προσελκύσει διεθνείς επιχειρήσεις
Οι συζητήσεις της Ρέιτσελ Ριβς με τον Κολμ Κέλεχερ αναδεικνύουν επίσης την προσπάθεια της κυβέρνησης των Εργατικών να προσελκύσει διεθνείς επιχειρήσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2024.
Η Ριβς είχε αποσπάσει θετικά σχόλια από στελέχη του τραπεζικού κλάδου, καθώς στον περσινό προϋπολογισμό απέφυγε την επιβολή νέων φόρων στις τράπεζες, έπειτα από έντονη εκστρατεία άσκησης πίεσης από τον κλάδο.
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς εκφράζουν ανησυχία ότι ο διάδοχός της, Τζον Χίλι, ενδέχεται να στοχεύσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο με αυξήσεις φόρων στον πρώτο προϋπολογισμό του, που αναμένεται μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Η UBS και η Ρέιτσελ Ριβς αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.