Ινδία: Ο ηγέτης του κινήματος των «κατσαρίδων» συνελήφθη εκ νέου στο Νέο Δελχί

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο Αμπιτζίτ Ντίπκε, ηλικίας 31 ετών, συνελήφθη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. «Σας θέτουμε υπό κράτηση, συλλαμβάνεστε», του είπε ένας αστυνομικός.

Ινδία: Ο ηγέτης του κινήματος των «κατσαρίδων» συνελήφθη εκ νέου στο Νέο Δελχί

O ηγέτης του ινδικού κινήματος των «κατσαρίδων» συνελήφθη σήμερα στο Νέο Δελχί πριν από μία διαδήλωση για την οποία είχε απευθύνει κάλεσμα, για να καταγγείλει την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, η τελευταία εξέλιξη στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο Αμπιτζίτ Ντίπκε, ηλικίας 31 ετών, συνελήφθη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. «Σας θέτουμε υπό κράτηση, συλλαμβάνεστε», του είπε ένας αστυνομικός.

«Δικτατορία!», ήταν η αντίδραση του Κόμματός του Λαού των Κατσαρίδων (CJP) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κίνημα, που αναδείχθηκε από τα μέσα Μαΐου σε εκφραστή της οργής των νέων της Ινδίας, και η αντιπολίτευση αξιώνουν εδώ και εβδομάδες την παραίτηση του προέδρου της εκλογικής επιτροπής Γκιανές Κουμάρ.

Καταγγέλλουν ότι η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι, ευνοεί αποκλειστικά το στρατόπεδο του ινδουιστή υπερεθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στην Ινδία από το 2014.

Η επιτροπή αρνείται κάθε παρατυπία.

Σήμερα, η αστυνομία ανέπτυξε χιλιάδες άνδρες και έστησε οδοφράγματα στο κέντρο του Νέου Δελχί. Το πάρκο όπου οι «κατσαρίδες» επρόκειτο να διαδηλώσουν έκλεισε «για διοικητικούς λόγους», αλλά εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν περιμετρικά το βράδυ κρατώντας σημαίες της Ινδίας.

«Γιατί φοβάστε;»

«Μια απόπειρα να αποκλείσουν όλους τους εχθρικά διακείμενους προς την κυβέρνηση ψηφοφόρους βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους διαδηλωτές, ο Βισγουατζίτ Πρατάπ Σινγκ, 18 ετών. «Εάν δεν μιλήσω σήμερα, κανείς δεν θα μιλήσει για εμένα αργότερα», συμπλήρωσε.

Η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις, μεταξύ άλλων εκείνη της Νεχά Μπόρα, της προέδρου της Φοιτητικής Ένωσης της Ινδίας (AISA).

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου είχαν συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους, περισσότερους από 20.000 σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Νέο Δελχί με στόχο να εμποδίσουν μια διαδήλωση που είχε οργανώσει το CPJ.

Αφού συνελήφθη μέσα σε ένα αεροσκάφος που είχε μόλις προσγειωθεί στο Δελχί, ο Ντίπκε τέθηκε υπό κράτηση για ένα 24ωρο.

Την Τρίτη, άλλοι δύο ηγέτες του κινήματός του συνελήφθησαν επειδή εισήλθαν κρατώντας σημαίες της Ινδίας σε μια ζώνη στο κέντρο της πρωτεύουσας που είχε απαγορευτεί για τους διαδηλωτές. Τέθηκαν υπό κράτηση για τουλάχιστον 5 ημέρες.

«Γιατί φοβάστε τόσο τις κατσαρίδες;», δήλωσε σήμερα ο Ντίπκε απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, προτού συλληφθεί.

«Θέλω να πω στον Ναρέντρα Μόντι πως εμείς δεν φοβόμαστε. Εάν το να κρατάμε την ινδική σημαία μας στείλει στη φυλακή, είμαστε έτοιμοι για αυτό», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Άμυνας Ράτζνατ Σινγκ καταφέρθηκε κατά των διαδηλωτών, κατηγορώντας τους πως θέλουν «να καταστρέψουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να προκαλέσουν χάος».

«Δεν κινητοποιούνται για να διαμαρτυρηθούν κατά της εκλογικής μεταρρύθμισης… ούτε για το μέλλον των νέων σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους, αλλά «για να πάρουν την εξουσία και να δημιουργήσουν αναρχία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο