Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρη Θάλασσα: Βυθίστηκε πλοίο από επίθεση με drone, ένας νεκρός

Το ουκρανικό πλήρωμα του Khoryv ζήτησε βοήθεια κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας. Η Ρουμανία συντονίζεται με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα.

Μαύρη Θάλασσα: Βυθίστηκε πλοίο από επίθεση με drone, ένας νεκρός
φωτογραφία αρχείου

Πλοίο με ουκρανικό πλήρωμα βυθίστηκε κοντά στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας, έπειτα από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, σε ένα ακόμη περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα για το οποίο ο Ρουμάνος πρόεδρος Νικουσόρ Νταν κατηγορεί τη Ρωσία.

Το πλοίο Khoryv ζήτησε βοήθεια το πρωί της Παρασκευής, ενώ βρισκόταν σε απόσταση 13 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Κωνστάντζας, σύμφωνα με τον Νταν. Τρεις ναυτικοί από το πλήρωμα των 13 ατόμων εξακολουθούν να αγνοούνται, πρόσθεσε.

«Αυτή η επίθεση αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα των τραγικών συνεπειών της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ρουμάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

«Είναι ώρα η Ρωσία να λάβει σοβαρά υπόψη τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, να αποδεχθεί τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Το όγδοο εμπορικό πλοίο που δέχεται επίθεση

Το Khoryv είναι το όγδοο εμπορικό πλοίο που έχει δεχθεί επίθεση με drone στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας και της γειτονικής Βουλγαρίας από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν αποδώσει στη Ρωσία τις επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από δύο δωδεκάδων ναυτικών.

Το γεγονός ότι οι επιθέσεις σημειώνονται κοντά στα σύνορα της Συμμαχίας ή ακόμη και εντός της επικράτειάς της έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο σοβαρότερης κλιμάκωσης με τη Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο μιας πιο δυναμικής αντίδρασης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television αργά την Πέμπτη, ο Νικουσόρ Νταν δήλωσε ότι η Ρωσία επιχειρεί να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προκαλέσει κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τέτοιων επιθέσεων.

Η Ρουμανία συντονίζεται με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Νταν Νεκουλαέσκου, χαρακτήρισε την τελευταία επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε, το Βουκουρέστι βρίσκεται σε συντονισμό με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων επιτήρησης στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο