Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Απαγορεύσεις διαδηλώσεων στο Παρίσι, σε επιφυλακή 70.000 αστυνομικοί

Κλίμα έντασης και σύγχυσης επικρατεί ενόψει των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. Οι αρχές απαγορεύουν πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας και την προστασία της εμπορικής δραστηριότητας.

Γαλλία: Απαγορεύσεις διαδηλώσεων στο Παρίσι, σε επιφυλακή 70.000 αστυνομικοί

Κλίμα έντασης, αλλά και σύγχυσης σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την Παρασκευή και το Σάββατο, επικρατεί στη Γαλλία.

Οι αστυνομικές αρχές του Παρισιού αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις πορείες και τις διαδηλώσεις του Σαββάτου σε κεντρικά σημεία της πόλης, απορρίπτοντας σχετικά αιτήματα τόσο των εργατικών συνδικάτων όσο και του κινήματος των λεγόμενων Κίτρινων Γιλέκων. Αντιπρότειναν, μάλιστα, διαδρομές στα όρια της πόλης, υποστηρίζοντας ότι η ελευθερία της διαδήλωσης δεν μπορεί να αντιτίθεται στην ελευθερία του εμπορίου.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο του Παρισιού δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι έχουν πληγεί άμεσα από τις διαδηλώσεις και τις λεηλασίες που υπέστησαν, αλλά και από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, αντιμετωπίζοντας πλέον οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι φοιτητών και μαθητών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις πορείες του Σαββάτου, καταγγέλλουν τις απαγορεύσεις, κάνοντας λόγο για «ανυπόφορη διοικητική καταπίεση» που, όπως υποστηρίζουν, «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των διαδηλωτών». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις των συνδικάτων, που καταγγέλλουν τις κυβερνητικές απαγορεύσεις.

Συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων στο Τραπ

Στο μεταξύ, στην πόλη Τραπ, όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση από ένοπλο άνδρα, πραγματοποιείται συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων, με την άδεια της αστυνομίας.

Ο δράστης πυροβόλησε αδιακρίτως μέσα από το αυτοκίνητό του, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους επτά. Όπως δήλωσε, στόχος του ήταν να εκδικηθεί τους μετανάστες.

Στο στόχαστρο των διοργανωτών της συγκέντρωσης βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός. Ο πρόεδρός του, Τζορντάν Μπαρντελά, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η πόλη Τραπ είναι «κρησφύγετο ισλαμιστών».

Για το απόγευμα της Παρασκευής είχε ανακοινωθεί επίσης καθιστική διαμαρτυρία των Κίτρινων Γιλέκων με κατσαρόλες έξω από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο κέντρο του Παρισιού, ωστόσο η αστυνομία την απαγόρευσε.

Σε επιφυλακή 70.000 αστυνομικοί

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνέζ, χαρακτήρισε, εξάλλου, «υψηλού κινδύνου» τη νύχτα του Σαββάτου, όχι μόνο λόγω των διαδηλώσεων, αλλά και εξαιτίας του εορτασμού του Halloween. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, όπως και το προηγούμενο Σάββατο, περίπου 70.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο Παρίσι και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Παράλληλα, η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών θα ισχύσουν το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι εξέδωσε, όπως κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Γαλλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο