Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Επαφές με ΗΠΑ και Ρωσία για συνάντηση Σι, Τραμπ και Πούτιν στην APEC

Το Πεκίνο επιβεβαιώνει τις συνομιλίες για ενδεχόμενη συνάντηση των τριών ηγετών στη σύνοδο της APEC. Εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη τριμερής συνάντηση των τριών πυρηνικών δυνάμεων.

Κίνα: Επαφές με ΗΠΑ και Ρωσία για συνάντηση Σι, Τραμπ και Πούτιν στην APEC

Η Κίνα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης των προέδρων των τριών χωρών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της APEC, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Βloomberg, μια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε πρωτοφανή εξέλιξη, καθώς θα έφερνε για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τους ηγέτες των τριών πυρηνικών δυνάμεων.

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ήδη εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο της Ασίας-Ειρηνικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, την Τετάρτη σηματοδότησαν την προθυμία του Πεκίνου να εξετάσει μια τέτοια συνάντηση, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της διάσκεψης.

«Η Κίνα διατηρεί επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ», δήλωσε η Μάο κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης των τριών ηγετών στη Σενζέν.

Διπλωματικό ορόσημο για τη Μόσχα

Μια τριμερής συνάντηση θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη Ρωσία στην προσπάθειά της να βγει από τη διεθνή απομόνωση, στην οποία βρέθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, θα μπορούσε να δώσει στον Σι Τζινπίνγκ τη δυνατότητα να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, φέρνοντας τον Πούτιν και τον Τραμπ στο ίδιο τραπέζι.

Μια σύνοδος κορυφής μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία. Η πλησιέστερη ιστορική αναλογία είναι πιθανότατα η Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945, όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ συναντήθηκαν για να συζητήσουν την αναδιοργάνωση της Ευρώπης, καθώς η ναζιστική Γερμανία πλησίαζε στην ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο