Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσκολίες στη συγχώνευση Gas Natural-Iberdrola

Προβλήματα στην προσπάθεια εξαγοράς της Iberdrola, αντιμετωπίζει η Gas Natural, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει μερίδιο από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας προχωρούν σε συγχωνεύσεις λόγω της απελευθέρωσης των αγορών.

Δυσκολίες στη συγχώνευση Gas Natural-Iberdrola
Δυσκολίες αντιμετωπίζει η Gas Natural στην προσπάθεια εξαγοράς της Iberdrola. Από τη μία οι μέτοχοι της Iberdrola επιθυμούν αύξηση της τιμής της προσφοράς και από την άλλη οι επενδυτές της Gas Natural φαίνονται απρόθυμοι να στηρίξουν την προσφορά ύψους 25 δισ. ευρώ, επειδή ανησυχούν για το πότε θα καρπωθούν τα οφέλη της συγχώνευσης.

Η μεγαλύτερη εταιρία φυσικού αερίου της Ισπανίας σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντισταθμίσει το χαμένο μερίδιο από την αγορά της Ισπανίας, μετά το άνοιγμά της.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας προχωρούν σε συγχωνεύσεις, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός με την απελευθέρωση των αγορών.

Η Iberdrola απέρριψε την προσφορά, καθώς την έκρινε ως ιδιαίτερα χαμηλή. Η προσφορά χρειάζεται την έγκριση του 75% των μετόχων προκειμένου να γίνει αποδεκτή.

Η προσφορά της Gas Natural στις 10 Μαρτίου ήταν κατά 20% υψηλότερη από την τιμή της μετοχής της Iberdrola. Τώρα, η προσφορά είναι κατά μόλις 4,4% υψηλότερη από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της Iberdrola.

Ο πρόεδρος της Gas Natural, Αντόνιο Μπρουφό, ισχυρίζεται ότι η συγχώνευση θα ωφελήσει τους μετόχους, επιταχύνοντας την επέκταση της Gas Natural στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά φυσικού αερίου.

Η νέα εταιρία θα έχει μερίδιο 40% στην αγορά ενέργειας της Ισπανίας και 70% στην αγορά φυσικού αερίου.

Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη της νέας εταιρίας, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών, αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με αυτά που έχουν αθροιστικά οι δύο εταιρίες, παρά την περικοπή των επενδύσεων κατά 4,1 δισ. ευρώ και την άντληση 5 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται επιφυλάξεις στους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο