Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία:Τραπεζική στήριξη, χωρίς μεταρρυθμίσεις

Η όποια στήριξη θα αφορά τον τραπεζικό κλάδο και δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας την επομένη του Eurogroup.

Ιρλανδία:Τραπεζική στήριξη, χωρίς μεταρρυθμίσεις
Για «λύση» ως προς την στήριξη του τραπεζικού κλάδου «που δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μεταφορά κεφαλαίων» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Brian Lenihan, την επομένη του Eurogroup και ενώ έχει αποφασιστεί η αποστολή στελεχών της τρόικας στο Δουβλίνο.

"Είμαστε μέρος της ευρωζώνης, δεν είμαστε μόνοι μας, και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ΟΝΕ, που περιλαμβάνει και την Ιρλανδία" δήλωσε ο κ. Lenihan εξηγώντας την αποστολή της τρόικας στο Δουβλίνο

Επιμένοντας ότι η κρίση στην Ιρλανδία είναι τραπεζική, ο κ. Lenihan δήλωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί επανεξέταση των stress test των ιρλανδικών τραπεζών και πως ενδεχομένως να «επωφεληθούμε στήριξης από την ευρωζώνη για την σταθεροποίηση των τραπεζών»

Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι «πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ύψος ενδεχόμενης βοήθειας» και πως «με μεγάλη προσοχή δεν συμπλήρωσε αίτηση ένταξης στον μηχανισμό στήριξης σε αυτό το στάδιο»

Όπως δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κρίθηκε απαραίτητη διότι «έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε τραπεζικές κρίσεις από ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ». Διευκρίνισε παράλληλα πως η αποστολή στελεχών του ΔΝΤ «δεν συνεπάγεται δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις πέραν των 15 δισ. ευρώ για την τετραετία».

Επισημαίνεται ότι αναμένεται ακόμη το τετραετές πλάνο της Ιρλανδίας για την αντιμετώπιση της τραπεζικής της κρίσης και των συνεπακόλουθων δημοσιονομικών της προβλημάτων. Όπως δήλωσε ο κ. Lenihan, ο προϋπολογισμός του 2011 θα ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ πριν από τα τέλη του έτους θα παρουσιαστεί και το τετραετές πρόγραμμα ανάκαμψης της ιρλανδικής οικονομίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v