Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιότερη οικονομική ενοποίηση εξετάζει η ΕΕ

Η πρόταση Barroso και Van Rompuy περιλαμβάνει κατοχύρωση με νόμο και όχι συνταγματική διάταξη του δημοσίου χρέους, διαρκή αξιολόγηση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών συστημάτων και ενοποιημένη φορολογική βάση.

Ηπιότερη οικονομική ενοποίηση εξετάζει η ΕΕ
Πολύ ηπιότερο είναι το αναθεωρημένο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Jose-Manuel Barroso, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, το οποίο αποκάλυψαν μία ημέρα νωρίτερα οι "Financial Times".

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες του εγγράφου που έχει τίτλο "Ενίσχυση του συντονισμού οικονομικής πολιτικής, βασικά σημεία και αντιλήψεις". Σε αυτό περιλαμβάνεται η νομική -αλλά όχι κατ’ ανάγκη η συνταγματική- θέσπιση κανόνων για το δημόσιο χρέος καθώς και ευρύτερη συμφωνία για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων και την ανταγωνιστικότητα των μισθών.

Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο έγγραφο, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το αρχικό αίτημα για συνταγματική κατοχύρωση του φρένου χρέους, αλλά αναφέρει πως "τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του συγκεκριμένου νομικού οχήματος που θα χρησιμοποιηθεί, όμως θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι θα είναι αρκετά δεσμευτικό".

Ως προς την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, "το έγγραφο δεν θέτει αριθμητικούς στόχους, αλλά τονίζει την ανάγκη για βιωσιμότητα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων", αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει πως η βιωσιμότητα θα αξιολογείται από συγκεκριμένο δείκτη, ο οποίος θα υπολογίζει εάν η χώρα μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις βάσει της υφιστάμενης ασφαλιστικής πολιτικής.

Επίσης, κάθε κράτος θα αποφασίζει μόνο του πώς θα διαχειρίζεται το θέμα του κόστους εργασίας σε συσχετισμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Για το μείζον θέμα της φορολογικής εναρμόνισης, που προκάλεσε αντιδράσεις από πολλά κράτη-μέλη, το έγγραφο αναφέρει πως "η ανάπτυξη ενοποιημένης βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί η συνέπεια τον εθνικών φορολογικών συστημάτων, χωρίς φορολογική εναρμόνιση". Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι, αν δεν συμφωνήσουν όλες οι χώρες σε αυτήν την κοινή φορολογική βάση, τότε "ενδεχομένως να προχωρήσει με μία μικρότερη ομάδα κρατών-μελών". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v